28 July 2015

SALAM LEBARAN!! KOSONG - KOSONG!!


Assalamualaikum semua!!!

Belum terlambat lagikan untuk saya dan keluarga mengucapkan SELAMAT HARI RAYA untuk semua pengguna Shaklee samada melalui kami atau tidak... Semoga Lebaran kali ini memberi seribu erti dengan berakhirnya Ramadhan .. Maaf Zahir & Batin...

Maaf jika ada terkurang dalam berurusan dengan kami... Jika ada salah dan silap harap dapat dimaafkan...

Ha... jangan lupa ambil Set Bakar Lemak aka Set Kurus... dah makan banyak makanan yang berlemak, berminyak n berempah... pastikan anda detox selepas pengambilan... jangan bagi lemak2 tu singgah kat badan.... ada yang dah naik 4-5 kg 2 minggu raya ni... ha kawal pemakanan n kawal berat badan... rugi tau xjaga kesihatan dari sekarang...

Yang nak kekal flawless n cantik dihari raya.. teruskan dengan Set Kecantikan tu... telan COLLAGEN hari2 tau.... badan pun sihat...

Ibu2 hamil pulak... teruskan pengambilan Set Kehamilan... samada basic @ full pack... yelah dah makan banyak2 time raya ni takut lak kene kencing manis @ darah tinggi... yang ada kencing manis @ darah tinggi tu kenelah kawal makan dan teruskan pengambilan vitamin...

Yang tengah pantang tu.. pantang elok2... tak pe.. tahan nafsu tu... sbb badan kita perlu sihat untuk suami dan anak2... kang lepas pantang makan je semua... tpi kene ikut kesesuaian baby ye...

Oklah... Selamat hari raya semua!!! Kalau nak restock Vitamin.. jangan lupa hubungi saya ye... COD JB kecuali kempas, pasir gudang, Permas jaya, dan sekitarnya...


==============================================================

MENCARI PENGEDAR SHAKLEE?? 
ATAU 
INGIN TAMBAH PENDAPATAN??

Hubungi....

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak
Like Page : Kasihku Untukmu

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

COD AREA : Bandaraya Johor Bahru, Larkin, Bandar Baru Uda, Tampoi, Skudai, Taman U, UTM Skudai, Perumahan Pulai, Impian Emas


PENGHANTARAN : SELURUH MALAYSIA!!!

13 July 2015

PEMBANTU RUMAH YANG HEBAT!!

Bestnya bila ada pembantu rumah... kerja rumah lebih mudah lebih lancar... tapi pembantu rumah yang ni memang tau bab cuci mencuci n bersihkan rumah je... Zah bagi gelaran pada pembantu rumah ni Cik Bee... Cik Bee ni kalau bersihkan rumah dengan cuci2 ni serah lah kat dia... mmg expert... tip top... Sape cik Bee tu??? Meh Zah kenalkan...



Ni lah dia cik Bee yang Zah ckp kn tu...hihihihi..


Zah sangat suka guna Cik Bee ni especially bila bab cuci mencuci ni... Eh!!ingat Zah amik maid ke??hmmm tak kot... buat sendiri je kat rumah....

Cik Bee lah yang banyak memudahkan kerja Zah... Lap meja, mop lantai, lap cermin, lap rak, basuh kasut, hilangkan kotoran kat leher, basuh tingkap, basuh tandas, bilik air, macam2 Yang Zah guna ngan Basic H ni....

Sebelum ni Zah share testimoni orang... hmm mesti tak best kalau tak share kesan dari guna sendiri kan..



Ada banyak dah guna tapi yang ni je yang ada dalam simpanan...hmm mana yang nak cuba tu boleh la cuba... try n error pun boleh jugak... nak hilangkan kesan minyak, kesan karat, kesan dakwat... boleh lah cuba... yang penting caranya rendam semalaman dengan basic H.. hanya lebih kurang satu sudu kecil.. esok sental sedikit...

Jom dapatkan sebotol... tahan lama... lebih 6 bulan... walaupun harga nya mahal... RM 60 tapi kalau mampu digunakan untuk tempoh 6 bulan ke atas.. berbaloi jugak kan... so jangan la lepaskan peluang ni...

==============================================================

MENCARI PENGEDAR SHAKLEE?? 
ATAU 
INGIN TAMBAH PENDAPATAN??

Hubungi....

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak
Like Page : Kasihku Untukmu

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

COD AREA : Bandaraya Johor Bahru, Larkin, Bandar Baru Uda, Tampoi, Skudai, Taman U, UTM Skudai, Perumahan Pulai


PENGHANTARAN : SELURUH MALAYSIA!!!

9 July 2015

VITALEA KIDS DENGAN FORMULASI YANG BARU




** Formula baru ‪#‎VitaleaForChildren‬ chewable dari SHAKLEE!


KAYA DENGAN ZAT-ZAT:
======================
‪#‎VITAMIN‬ A 2500IU 100%
#VITAMIN C 60mg 200%
#VITAMIN D 400IU 200%
#VITAMIN E 30IU 200%
‪#‎BIOTIN‬ B7 300mcg 200%
‪#‎KALSIUM‬ 200mg 40%
‪#‎IODIN‬ 75mcg 100%
‪#‎MAGNESIUM‬ 40mg 20%
‪#‎NIACIN‬ 15mg 150%


* untuk setiap 2 tablet sehari ~


Juga zat-zat ini:
‪#‎Thiamin‬ 100%
‪#‎Riboflavin‬ 100%
#Vitamin B6 100%
‪#‎Folate‬ 100%
#Vitamin B12 100%
‪#‎Pantothenic‬ Acid B5 100%
‪#‎Iron‬ 33%
‪#‎Zinc‬ 33%
‪#‎Copper‬ 25%


% nilai harian adalah tertakluk kepada 2000 kalori sehari.


Pelengkap khasiat untuk tumbesaran anak-anak kita. Anak-anak saya suka, anak-anak korang? Meh try. Confirm diorang pun suka :)






Bulan ini SAHAJA promosi beli 3 FREE 1 Vitalea For Children Chewable perasa anggur yang sangat sedap ni! Jomlah order kat saya :)


==============================================================

MENCARI PENGEDAR SHAKLEE?? 
ATAU 
INGIN TAMBAH PENDAPATAN??

Hubungi....

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak
Like Page : Kasihku Untukmu

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

COD AREA : Bandaraya Johor Bahru, Larkin, Bandar Baru Uda, Tampoi, Skudai, Taman U, UTM Skudai, Perumahan Pulai


PENGHANTARAN : SELURUH MALAYSIA!!!

Paras Gula Turun Selepas 18 Hari ~~ VIVIX SHAKLEE

Jom baca kisah Pn Sue yang menghadiahkan ibunya Shaklee VIVIX awal May lepas dan perubahan yang dialami oleh ibunya. 



Terima kasih Kak Yati atas perkongsian ini :)

Thanx Kak Jnet atas perkongsian ini..

TESTIMONI : Bacaan gula turun daripada 22.3 mmol/L Ă  7.7mmol/L selepas 18 hari mengambil Shaklee VIVIX**




"Alhamdulillah nampaknya mak saya serasi dengan vivix tu. Sebelum ni dah banyak makan macam-macam ubat...tak kira la yang MLM ke, yang bukan MLM pun...semua yang orang cakap ok dia try. tapi semuanya mcm tak serasi, ada jer side effect nya. Bacaan kencing manis dia pun makin bertambah sehingga pernah mencapai 29 mmol/L dan dimasukkan ke wad.

Tapi alhamdulillah lepas saya beri vivix tu, paras gula nya makin menurun.**"

Ini pula rentetan bacaan gula dalam darah ibu Puan Sue selepas 18 hari dengan Shaklee Vivix:-

* 01 Mei 2012 - emak makan vivix buat kali pertama pada pagi tu lepas sarapan. Test darah: Bacaan - 22.3 mmol/L.

* 04 Mei 2012 - Test darah : Bacaan - 13 mmol/L. Saya call emak cakap dia tengah menyapu sampah di luar rumah dan rasa sihat sedikit. Sebelum ni asyik baring jer sebab tak larat dan gelap mata.

* 11 Mei 2012 - Test Darah : Bacaan - 10 mmol/L. Emak cakap dah tak selalu rasa dahaga macam dulu. Rasa lebih bertenaga.

* 12 Mei 2012 - Test Darah : Bacaan - 11 mmol/L. Naik sikit sebab mak kata semalam makan sup, lepas tu terus sakit kepala.

* 18 Mei 2012 - Test Darah : Bacaan - 7.7 mmol/L. alhamdulillah...makin turun nampaknya.


Minggu ni belum check lagi. Saya mmg belikan dia alat test gula dalam darah jenama omron tu supaya dia dapat selalu check.


PENTING!

1. Vivix TIDAK BOLEH diambil oleh ibu mengandung dan menyusukan anak serta mereka 18 tahun ke bawah.

2. Vivix perlu disimpan dalam peti sejuk kerana penghasilannya dari bahan semulajadi memerlukan suhu rendah agar tahan lebih lama.

Sesuai untuk mereka yang tidak gemar makan banyak2 vitamin berbentuk pil/tablet. Vivix hanya sesudu teh sekali sehari sudah mencukupi!



Jom hadiahkan Vivix pada Ibu dan ayah tersayang... Kesihatan menjamin kebahagiaan..


Dengan setiap pembelian Set Kombo dan Ke atas... anda layak untuk dapat DAFTAR KEAHLIAN SECARA PERCUMA... BONUS BULANAN Bermula RM 22.50 dan ke atas...

Jom Miliki sekarang!!!


==============================================================

MENCARI PENGEDAR SHAKLEE?? 
ATAU 
INGIN TAMBAH PENDAPATAN??

Hubungi....

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak
Like Page : Kasihku Untukmu

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

COD AREA : Bandaraya Johor Bahru, Larkin, Bandar Baru Uda, Tampoi, Skudai, Taman U, UTM Skudai, Perumahan Pulai


PENGHANTARAN : SELURUH MALAYSIA!!!

TIPS UNTUK BUAT PUREE BAYI

Terbaca info pasal puree baby lak tadi... copylah kat sini supaya boleh refer lain kali... kang search punya search tak jumpa2...

tq empunya blog.... --> Ayachalo

Tips Penyediaan Dan Penyimpanan Makanan Bayi


  1. Bayi tidak mampu menjilat sudu dengan lidah, jadi gunakan sudu plastik yang kecil dan nipis supaya dia boleh mengambil makanan dengan bibir.
  2. Sayur-sayuran yang berserat atau berbiji perlu dilenyek dan ditapis untuk mendapat tekstur yang lembut. Hampas sayuran tidak dapat dihadam pada umur ini.
  3. Makanan yang anda hendak sejuk beku haruslah ditutup dengan baik untuk mengelakkan ia daripada kering. Ia juga membantu mengekalkan kualiti makanan.
  4. Simpan di dalam bahagian sejuk beku yang boleh membekukan makanan daripada -18°C ke 0°C.

Bubur Nasi ( 2 hidangan)


Bubur Nasi. Ibu juga boleh menggunakan beras perang buat si manja.
Bahan-Bahan:

  • 1⁄4 cawan beras, dikisar halus
  • 1 3⁄4 cawan air
  • Cara memasak:
  • Didihkan air. Masukkan beras yang dikisar halus, kacau dari semasa ke semasa.
  • Reneh selama 10 minit dan teruskan mengacau.
  • Hidangkan semasa panas.
  • Tips Penyediaan:
  • Untuk menambah khasiat, beras putih boleh digantikan dengan beras perang (mengandungi Vitamin B dan serat)
  • Tambahkan susu ibu ke dalam bubur.



Puri Lobak (2 hidangan)


Puri Sayuran. Selain daripada lobak, ibu boleh membuat puri sawi, bayam, brokoli dan labu.
Bahan-Bahan:

1⁄2 cawan lobak merah
Air yang secukupnya untuk mengukus
Cara memasak:
Masukkan lobak merah ke dalam pengukus dan letakkan di atas air mendidih dan kukus selama 15 minit atau sehingga lembut.
Masukkan lobak merah dikukus tadi ke dalam mesin pengisar dan kisar dengan menggunakan air yang secukupnya. Lenyek lobak merah sehingga menjadi puri.
Cadangan:
Hidangkan dengan bubur nasi atau susu ibu sebelum hidang.
Lobak merah juga boleh digantikan dengan bayam, labu atau daun sawi.
Puri sayur-sayuran boleh dimasukkan ke dalam sup sayur-sayuran.


Puri Buah-buahan (2 hidangan)


Ibu boleh menggantikan epal kepada tembikai susu atau buah pir.
Bahan-bahan:

  • 1 biji epal merah, dibersihkan, dikupas, dibuang kulit, bijinya dan dipotong kepada saiz sederhana.
  • 1 cawan air
  • Cara memasak:
  • Tuang air ke dalam kuali dan didihkan.
  • Masukkan buah epal ke dalam periuk. Tutup dan renehkan selama 10 minit atau sehingga buah epal menjadi lembut.
  • Lenyek epal dengan menggunakan garpu sehingga menjadi puri.
  • Cadangan:
  • Hidang bersama susu ibu.
  • Buah epal boleh digantikan dengan buah-buahan yang lain seperti tembikai susu ataupun buah pir.


Stok Ayam Dan Ikan Bilis


Stok ayam dan ikan bilis ini boleh menambah perisa kepada makanan bayi.
Bahan-bahan:

  • 800 g tulang ayam bahagian dada
  • 1 1⁄2 cawan ikan bilis
  • 4 cawan air
  • Cara memasak:
  • Bersihkan tulang ayam dan buangkan lemak, kulit dan darah beku daripada tulang ayam.
  • Buang kepala dan isi perut ikan bilis.
  • Didihkan 1 liter atau 4 cawa air dan masukkan tulang ayam dan ikan bilis. Sebaik sahaja mendidih, reneh ayam selama 45 minit atau sehingga pati tinggal separuh daripada jumlah asal.
  • Tapis dan biarkan sejuk. Kemudian sejukkan di dalam peti sejuk semalaman. Setelah disejukkan, buang lapisan lemak di bahagian atas.
  • Stok boleh disimpan di dalam peti sejuk selama seminggu atau boleh disejuk bekukan sehingga sebulan.

Cadangan:
Hidang bersama bubur bayi untuk menambah perisa.


Stok Sayuran

Bahan-bahan:

  • 1⁄2 cawan lobak merah, kupas kulitnya
  • 2 biji ubi kentang bersaiz sederhana dan dipotong dadu
  • 1 cawan daun sawi, dipotong kasar
  • 1 1⁄4 cawan air
  • Cara memasak:
  • Basuh sayur-sayuran dengan air yang bersih. Didihkan air dan rebuskan ubi kentang dan lobak sehingga lembut. Kemudian masukkan daun sawi dan masak selama 3 minit.
  • Tapis air rebusan sayur-sayuran. (Tekan sayur-sayuran dengan menggunakan sudu untuk mengeluarkan lebihan air).
  • Hidangkan pati sayuran tadi ke dalam cawan bayi atau tambahkan ke dalam bubur nasi.
Sebenarnya ibu dia yang selera lebih ni... tengok ni pun ibu yang rasa nak makan.. hihihi

Laiz baru je masuk 3 bulan semalam.. hari ni ibu dah share pulak resepi puree baby.. hihihi awal lagi tapi wat persediaan awal kan bagus...

Tak sabar lak nak bagi Laiz makan..budak kuat bebel.. kuat menjerit...Rindu pulak ibu kat Laiz.. tak sabar nak balik amik Laiz kat rumah pengasuh..


*******************************************

Jangan lupa bulan ni ada promosi best tau... 


Sudi2 lah klik link kat atas ni... terima kasih...


==============================================================

MENCARI PENGEDAR SHAKLEE?? 
ATAU 
INGIN TAMBAH PENDAPATAN??

Hubungi....

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak
Like Page : Kasihku Untukmu

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

COD AREA : Bandaraya Johor Bahru, Larkin, Bandar Baru Uda, Tampoi, Skudai, Taman U, UTM Skudai, Perumahan Pulai


PENGHANTARAN : SELURUH MALAYSIA!!!


5 July 2015

KHASIAT DAN MANFAAT VIVIX

Vivix diantara tonik ajaib yang memang hebat diantara produk Shaklee. Terdapat banyak kelebihan dalam sebotol Vivix. Antaranya:

đź’śMenggalak penuaan yg sihat
đź’śMembantu mengelakan kanser – merencat sel kanser dari menjadi semakin serius
đź’śMengurangkan risiko penyakit jantung
đź’śMengurangkan kompilasi diabetes / kencing manis
đź’śMeningkatkan kesihatan arthritis dan menyokong kesihatan sendi – melindungi saraf
đź’śMengurangkan insiden bg penyakit nyanyuk
đź’śMembantu dlm proses penurunan berat badan.
đź’śMenyokong kesihatan mata
đź’śMeningkatkan kesihatan imum badan
đź’śMenggalakan kesihatan keseluruhan

Vivix juga baik untuk masalah seperti dibawah ini;

• Diabetes
• Kolestrol tinggi
• Penyakit Kardiovaskular (Jantung)
• Tekanan Darah Tinggi
• Alzheimer atau nyanyuk
• Arthritis, Osteoporosis, Masalah sendi dan tulang
• Gout
• Letih
• Metabolisme badan RENDAH (antara sebab sukar turun berat badan)
• Masalah kulit dan bintik penuaan (kedut)
• Kanser dan tumor
• Katarak dan masalah mata
• Masalah saraf
• Lemah imun daya tahan badan - lambat sembuh


Bulan ni ada promosi istimewa untuk Vivix...


Dengan setiap pembelian Set Kombo dan Ke atas... anda layak untuk dapat DAFTAR KEAHLIAN SECARA PERCUMA... BONUS BULANAN Bermula RM 22.50 dan ke atas...

Jom Miliki sekarang!!!


==============================================================

MENCARI PENGEDAR SHAKLEE?? 
ATAU 
INGIN TAMBAH PENDAPATAN??

Hubungi....

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak
Like Page : Kasihku Untukmu

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

COD AREA : Bandaraya Johor Bahru, Larkin, Bandar Baru Uda, Tampoi, Skudai, Taman U, UTM Skudai, Perumahan Pulai


PENGHANTARAN : SELURUH MALAYSIA!!!

3 July 2015

VITAMIN SHAKLEE BUKAN UNTUK TAMBAH SUSU IBU YE..


Entry ini saya tujukan khas buat semua pelawat baru serta pengunjung yang baru bertandang ke blog ini.


credit to kak N dan Kak Jnet:)



Vitamin Shaklee dihasilkan oleh seorang doktor yang menekankan kepentingan pengambilan semua vitamin demi mencegah sebelum sesuatu penyakit menjadi parah. Ianya adalah untuk kesihatan yang optimum. Paling penting vitamin Shaklee adalah berkualiti, selamat, berkesan dan mampu dimiliki oleh setiap insan.



Sayugia diingatkan, pengambilan vitamin Shaklee oleh ibu yang mengandung serta menyusukan anaknya akan membantu si ibu itu sihat, segar dan ceria demi memastikan kandungan dan penyusuan lebih lancar dengan izinNYA jua. Bagi ibu yang menyusukan anaknya, jika si ibu mengamalkan pengambilan vitamin Shaklee akan mendapati, dengan jadual perahan yang konsisten sangat membantu penghasilan susu dengan lebih banyak terutama apabila si ibu itu jauh dari tekanan, keletihan dan akibat kekurangan zat dari pengambilan makanan harian.



Penghasilan susuibu adalah bersandarkan kepada konsep permintaan dan penawaran. Lebih banyak yang diminta maka lebih banyak yang ditawarkan bermaksud lebih banyak bayi minum atau lebih kerap perahan maka lebih banyak susu akan dihasilkan. 

Namun sekiranya si ibu tadi keletihan, kepenatan, moody, stress mahupun sakit ianya sedikit sebanyak boleh mengganggu dan mempengaruhi penghasilan susu kerana hormon si ibu tidak stabil di saat ini. Maka hakikatnya vitamin membantu si ibu sihat, bersemangat, bertenaga, boleh menangani stress dan membantu dalam proses penyembuhan penyakit. Walaubagaimanapun secara tidak langsung vitamin ini juga akan disalurkan ke dalam susuibu untuk si kecil tersayang.



Ada banyak pertanyaan yang diterima dari email memandangkan ramai juga yang baru mendengar produk vitamin dari Shaklee. Ramai yang mengatakan tidak pernah mendengar brand vitamin ini. Maka buat tatapan kalian sesungguhnya Shaklee adalah antara vitamin yang terawal dalam sejarah supplement. Ianya diperkenalkan oleh doctor yang bernama Dr. Forest C. Shaklee. Beliau mengkaji kepentingan tumbuh2an dan kebaikannya ke atas manusia.



1. Forest C. Shaklee is the founder of vitamin in year 1951- vitamin mineralized



2. Ianya mempunyai klinikal test untuk setiap produknya... 



3. Telah lebih 50 tahun dalam pasaran dan ianya diyakini selamat.



4. Ianya murah setanding dengan kualiti...



5. Amalan istiqamah akan membuahkan hasil dan kesan yang ketara.



Contoh kat sini, sejenis vitamin E (100 i.u) di farmasi berharga rm19.90 untuk 30 capsules. Maka sebijinya berharga RM0.66 tetapi untuk 100i.u manakala shaklee vit E adalah beserta dengan selenium (400i.u) adalah berharga RM0.99 sebiji.

Untuk mandapatkan vitamin E 400 i.u melalaui vitamin dari farmasi seseorang itu perlu makan 4 capsule sehari which is cost RM0.66 x 4 = RM2.64. So mana yang lebih murah?



Walaupun ada banyak produk supplement yang baru dan mengatakan mereka lebih hebat namun setakat ini melalui pengalaman, mereka yang telah merasa perbezaan Shaklee pasti tahu untuk menilai produk ini sendiri dan akan lebih yakin dengan shaklee. Walau ada segelintir yang telah mengamalkan Shaklee selama bertahun dan kini mahu mengubah angin dengan menukar kepada produk baru tetapi mereka sendiri boleh bandingkan perbezaan kualiti serta kuantiti yang ditawarkan oleh Shaklee jauh lebih baik.



Ada juga bagi mereka yang baru berjinak2 dengan supplement bertanya, apakah kepentingan vitamin B complex dan vitamin C jika di dalam multivitamin telah mengandungi dua2 vitamin ini...



Jawapannya ialah :

Multivitamin yang lengkap mengandungi 12 vitamin dan 7 galian. Disertakan formula zat besi untuk memenuhi keperluan badan dimana zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah.

Inilah pada asasnya diperlukan oleh tubuh badan manusia. Bagaimanapun kehidupan seharian yang kini telah banyak mempengaruhi cara pemakanan kita telah membuatkan keperluan vitamin C dan B complex semakin menjadi perhatian umum. 

Adakah benar walaupun telah mengambil multivitamin kita masih perlu menambah vitamin C dan B complex?



Adakah dalam 12 vitamin tersebut meliputi vitamin b complex dan vitamin C? Jawapannya adalah ya. Namun mengapakah kita masih perlu mengambil vitamin c dan b complex lagi seandainya kita mengambil multivitamin?



Ini kerana kandungan vitamin c dan b complex yang diperlukan oleh badan melebihi daripada yang dibekalkan di dalam multivitamin. Mungkin ada sesetengah doktor berpendapat multivitamin sudah memadai... hakikatnya doktor adalah golongan yang sangat pakar dalam ubat-ubatan iaitu untuk merawat penyakit namun hakikatnya golongan ini bukanlah pakar dalam bidang nutrisi yang lebih kepada pencegahan penyakit.



Sesungguhnya vitamin c dan b complex adalah vitamin yang larut air. kedua-dua vitamin ini dalam kategori fragile atau erti kata lain mudah musnah akibat banyak faktor antaranya, stress. Stress boleh memusnahkan vitamin c dan b complex dalam tubuh kita. Asap rokok dan kenderaan juga boleh menyebabkan kemusnahan vitamin ini. Terdedah kepada matahari juga menyebabkan kerosakan kepada kedua-dua vitamin ini dalam tubuh manusia.

Mereka yang kurang keyakinan diri, mudah letih, mudah marah, sensitif adalah golongan yang sangat kurang vitamin c dan b complex.



Seperti yang kita semua sedia maklum, vitamin c sangat penting bagi tubuh kita terutama dalam melawan penyakit kerana ia merupakan salah satu vitamin yang dikenali sebagai antioksidan. Ianya dikatakan dapat membantu meningkatkan immune system badan kita. Bagi ibu yang cukup vitamin C, insyaAllah anak susuannya akan kurang mendapat jangkitan batuk mahupun selsema dari pembawa penyakit tersebut.

VITAMIN C SANGAT RAPUH (FRAGILE)



1. Vitamin C larut air dan tidak disimpan dalam badan pada bila-bila masa pun. Ia mesti sentiasa diganti –malah setiap hari.



2. Vitamin C mudah dimusnahkan oleh pencemaran udara & air. Contohnya merokok sekotak boleh membakar 500 mg Vit C.



3. Mudah musnah kerana stress (tekanan ) - physikal dan mental.



4. Vitamin C mudah teroksida oleh oksigen. Contoh makanan pemotongan sayur-sayuran, buah-buahan yg terdedah terlalu lama sebelum digunakan akan mengurangkan kandungan Vit.C. Contoh lain ialah cara memasak yang terlalu lama atau dengan suhu yang tinggi.



Faktor-faktor lain…. Pemilihan makanan, penyusuan anak, umur, aktiviti dan penyakit juga memainkan peranan dalam pengambilan b complex dan vitamin C dalam diet seharian.
Last but not least: Satu soalan cepu emas dari seorang doctor….



Kalau anda begitu berhati-hati bila sakit , kenapa tidak anda berhati-hati ketika sihat-supaya anda tidak jatuh sakit?



Bagaimana dengan vitamin B complex?

SEBAB-SEBAB KEMUSNAHAN B COMPLEX



  • jenis larut air - perlu sentiasa di ganti
  • Boleh musnah oleh matahari/ heat/haba – process memasak.
  • Memakan banyak gula boleh menghabiskan B complex. Eg satu botol Coca-cola perlu 5 kali vitamin B untuk menukarkan Coca-Cola ke bentuk tenaga.
  • Alkohol boleh memusnahkan simpanan B Complex.
  • Stress - tekanan mental dan fizikal musnahkan B Complex.
  • Kegunaan anti-biotik, pil penenang perasaan, pil tidur dan racun serangga memusnahkan vitamin B Complex.
  • Pil perancang meningkatkan keperluan Vitamin B.


FUNGSI B-COMPLEX

  • Peranan Utama – membantu dalam pengeluaran Tenaga.
  • Membantu memetabolismekan
      - karbohidrat
      - Lemak
      - Protein
  • Anti stress
  • Mengurangkan risiko kecacatan kelahiran seperti kecacatan otak dan kecacatan saraf tunjang
  • Asid Folik, B6 dan B12 membantu merendahkan paras homosisteina dalam darah
  • “B” for beauty – True beauty radiates from within.
  • Perlu bagi urat saraf (essential to initiate nerve transmission).
  • Membantu meninggikan sistem pertahanan badan



Jika kita lihat pada kuantiti yang dibekalkan di dalam sebiji multivitamin, vitamin C yang disertakan rata2 dalam lingkungan 100g sedangkan minima keperluan tubuh kita ialah 500mg sehari untuk seorang yang sihat. Begitu juga kuantiti yang desertakan untuk 8 kumpulan B yang membentuk B complex, tidak mencukupi dengan keperluan tubuh kita.



Ada juga persoalan yang timbul....Bagaimana jika saya meningkatkan dos pengambilan multivitamin saya? Adakah ianya memadai? Jawapannya tidak kerana ini hanya akan meningkatkan pengambilan vitamin dan garam mineral lain yang mana ianya hanya akan disingkirkan oleh badan apabila melebihi dari keperluan yang sepatutnya. Ini boleh merugikan kos apa yang kita bayar.



Ingin juga saya selitkan tiada istilah pengambilan terlebih atau excessive dalam pengambilan supplement kecuali untuk vitamin A (atau lebih dikenali Beta Carotene) dan Vitamin E kerana kebanyakkan vitamin selain ini akan disingkirkan dalam sistem perkumuhan apabila tidak diperlukan oleh tubuh badan.



Buat yang bertanya saya harap anda telah menemui jawapan yang dicari...


==============================================================

MENCARI PENGEDAR SHAKLEE?? 
ATAU 
INGIN TAMBAH PENDAPATAN??

Hubungi....

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak
Like Page : Kasihku Untukmu

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

COD AREA : Bandaraya Johor Bahru, Larkin, Bandar Baru Uda, Tampoi, Skudai, Taman U, UTM Skudai, Perumahan Pulai


PENGHANTARAN : SELURUH MALAYSIA!!!

2 July 2015

APAKAH YANG MENYEBABKAN PUTING MEREKAH?


Lebih kurang 80% daripada ibu-ibu yang baru melahirkan anak akan mengalami puting yang sensitif dalam waktu beberapa hari pertama mula menyusu bayi. Keselesaan ini yang disebabkan oleh perubahan hormon dan puting tengah “adjust” kepada penyusuan terutamanya pada hari ke-4 atau ke-5, dan berkurangan dari hari ke hari. Secara amnya, kesakitan akan hilang selepas bayi anda berusia lebih kurang 2 minggu dan lepas itu, penyusuan sepatutnya menjadi bebas daripada sebarang  kesakitan.
Jika kesakitan pada puting melebihi daripada 2 minggu, itu adalah tidak normal…seperti merekah, luka, berdarah. Selalunya masalah ini disebakan oleh beberapa perkara berikut:

1. Kedudukan dan “latch-on”

Ini adalah penyebab nombor 1 kepada puting merekah. Bayi tidak menghisap puting dengan lebih mendalam.
http://pumponthejob.com

2. Terdedah kepada kelembapan terlalu lama

Jika puting anda dibiarkan dalam kelembapan terlalu lama, ini akan menyebabkan kulit menjadi terlalu lembut dan menambahkan risiko kepada puting merekah…kelembapan ini mungkin disebabkan oleh tidak mengeringkan puting selepas penyusuan; memakai “breast pad” yang terlalu lembap; atau menggunakan “breast pad” yang menggunakan lapisan plastik.

3. Pelincir semulajadi dikeluarkan

Puting anda menghasilkan pelincir sendiri semula jadi yang melindunginya daripada kesan kelembapan dan memberikan ciri-ciri anti-bakteria. Oleh kerana terlalu kerap membasuh dengan sabun, ia menanggalkan pelincir semulajadi yang memberikan perlindungan kepada puting anda, dan menjadikan ia lebih terdedah kepada kemerekahan.

5. “Thrush”

Puting merekah atau kegatalan mungkin bermakna anda mungkin ada “thrush”. Ia disebabkan oleh ketumbuhan sejenis yis seperti kulat dipanggil “Candida albicans.”Puting ibu menyusu boleh dijangkiti oleh bayi yang yang mengidap kulat ini dalam mulutnya.
Kesakitan semasa menyusu bayi lebih kurang sama di antara “thrush” dengan “latch on” yang tidak betul. Apa yang membezakan di antara mereka adalah kesakitan yang disebabkan “latch on” tidak betul berlaku semasa permulaan menyusu tetapi bertambah baik apabila bayi sedang menyusu.

6. Dermatitis, eczema or psoriasis

Jika anda pernah mengalami keadaan di atas, ini mungkin menjadi penyebab kepada puting merekah.

Jadi, bagaimana merawat puting merekah?

1. Sebelum penyusuan


  • Jika sakit teruk, anda boleh mengambil ubat penahan sakit yang ringan seperti acetaminophen (paracetamol) atau ibuprofen kira-kira 30 minit sebelum makan.(kalau boleh tahan, elok dielakkan sahaja paracetamol). 
  • Jika “breast pad” melekat pada puting anda, lembapkan dengan air sebelum cuba untuk mengeluarkannya. 
  • Cuba gosok puting anda dengan ais sebelum menyusu bayi untuk memberi sedikit rasa kebas kepada puting anda. 
  • Pam / perah susu untuk beberapa minit sebelum menyusu, ini akan membawa kepada satu “let down reflex” supaya bayi anda tidak menyusu terlalu agresif dalam minit pertama atau lebih semasa penyusuan. Jika payudara anda terlalu penuh “engorged“, ini juga akan membuat ia lebih mudah bagi bayi anda untuk “latch-on”.

2. Semasa penyusuan

http://pumponthejob.com
  • Kedudukan yang betul dan lekapan yang dalam adalah langkah-langkah yang PALING penting yang boleh diambil untuk mencegah kerosakan yang lebih teruk dan membantu puting anda sembuh.
  • Tawarkan payudara yang kurang sakit terlebih dahulu.
  • Cuba buat perubahan dalam kedudukan/posisi semasa menyusu. Ini akan memberi tumpuan tekanan ke atas kawasan puting anda yang kurang sakit.
  • Menyusu kerap (sekurang-kurangnya setiap 2 jam) ini akan memastikan bayi anda tidak terlalu lapar, yang boleh menyebabkan dia menyusu terlalu kuat.
  • Perhatikan corak hisapan bayi anda. Jangan biarkan bayi anda menghisap “comfort sucking” pada bahagian yang sakit selama lebih daripada beberapa minit sebaik sahaja dia tidak lagi aktif menyusu.
  • Jangan tarik bayi anda dari puting sehingga dia telah mengeluarkan puting dari sedutan mulutnya.  Untuk melepaskan sedutan, letakkan jari anda di dalam mulutnya di antara gusinya.

3. Apabila menyusu menjadi terlalu sakit

  • Rehat satu atau kedua-dua payudara selama 24 hingga 48 jam.
  • Ekspres menggunakan tangan atau pam payudara dari yang paling teruk untuk mengeluarkan susu dan mengurangkan risiko mastitis supaya pengeluaran susu tidak terjejas.
  • Susukan bayi anda menggunakan alat minum alternatif seperti penitis mata, penitis ubat, “syringe”, cawan ubat atau sudu. Elakkan botol (terutamanya jika bayi anda adalah lebih muda daripada 4 minggu) kerana risiko kekeliruan puting. Jika bayi anda masih belum menghisap dengan betul, menggunakan botol boleh merumitkan lagi keadaan.

4. Selepas menyusu

  • Lap puting anda dengan perlahan sehingga kering. Jika boleh semasa di rumah, biarkan dada anda terdedah kepada udara untuk beberapa minit.
  • Untuk puting yang rasa sakit tetapi tidak merekah atau berdarah, sapu susu badan sedikit pada puting dan biarkan ia kering. Susu badan mengandungi ciri-ciri anti-mikrobial yang akan membantu melindungi puting anda daripada jangkitan.
  • Untuk puting yang merekah teruk dan terdapat pendarahan, cuba Herbal Blend Shakle kerana ia membantu mengurangkan rekahan tersebut. Ini tidak perlu dibersihkan sebelum menyusu kerana ia adalah selamat untuk bayi anda. Anda juga boleh mencuba Minyak Kelapa Dara yang pastinya kesan yang memang terbaik untuk kedua2 produk ini...

5. Di antara penyusuan

  • Mendedahkan payudara anda ke udara sekerap yang boleh untuk beberapa minit sahaja.
  • Apabila memakai baju, anda boleh menggunakan pelbagai “nipple shells”yang berlubang (jangan keliru dengan “nipple shields”). “Nipple shells” menghapuskan keperluan untuk “breast  pad”. Ini membolehkan pengaliran udara dalam coli anda dan mengurangkan kelembapan pada puting.
  • Jika anda menggunakan “breast pad”, tukarnya dengan serta-merta apabila ia menjadi terlalu lembap/basah. Elakkan “breast pad” yang berlapisan plastik.
  • Jangan gunakan sabun, alkohol, krim atau losyen pada puting anda. Basahkan puting anda dengan air bersih semasa mandi sudah memadai.

Jangan putus asa!

Biasanya ia hanya mengambil masa sehari atau lebih untuk puting anda sembuh apabila bayi anda menghisap dan melekap “latch on” dengan berkesan. Jika puting retak berterusan lebih dari 2 hari tanpa tanda-tanda pemulihan, jumpalah seorang kaunselor penyusuan untuk memerhatikan samada teknik lekapan dibuat dengan betul.
Jadi jika anda mengalami puting sakit atau merekah, cubalah teknik-teknik yang tersebut untuk merawatnya. Masa yang diambil untuk memulihkannya tidak lama, jadi banyakkan bersabar dan jangan cepat berputus asa!

Teruskan sahaja penyusuan seperti biasa. Jangan bimbang kerana ia hanya seketika.

==============================================================

MENCARI PENGEDAR SHAKLEE?? 
ATAU 
INGIN TAMBAH PENDAPATAN??

Hubungi....

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak
Like Page : Kasihku Untukmu

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

COD AREA : Bandaraya Johor Bahru, Larkin, Bandar Baru Uda, Tampoi, Skudai, Taman U, UTM Skudai, Perumahan Pulai


PENGHANTARAN : SELURUH MALAYSIA!!!