27 April 2015

FAKTA TENTANG SUSU IBU



Jika anda bakal bergelar ibu buat pertama kali, pastikan anda mengetahui beberapa fakta berikut sebagai persediaan untuk memberikan makanan awal terbaik kepada si manja. Proses penyusuan bukan perkara semula jadi yang berlaku dengan sendiri. Ibu perlu melengkapkan diri dengan ilmu dan info supaya memudahkan tugas menyusukan bayi kelak.

Mungkin ada ibu yang sudah sedia maklum tentang beberapa fakta penting berikut berkaitan dengan penyusuan. Tetapi tidak mustahil ada juga ibu yang sudah melahirkan beberapa orang anak masih tidak tahu mengenai fakta tersebut.

  1. Apakah kolostrum? 

Mungkin ada ibu beranggapan susu pekat berwarna kekuningan itu adalah susu basi dan mesti dibuang. Hakikatnya ia adalah cecair penting yang dikenali sebagai kolostrum dan dihasilkan sebaik ibu melahirkan bayi. Kolostrum wajib diberikan kepada anak kerana ia mempunyai khasiat yang dapat melindungi si kecil daripada jangkitan kuman dan sistem imun badannya. Kolostrum tidak terdapat dalam susu formula. Oleh itu sebaiknya terus susukan bayi sebaik dia dilahirkan bagi memastikan si kecil dapat khasiat kolostrum.

2. Bila badan mengeluarkan susu?

Selepas tiga hingga empat hari melahirkan bayi dan menghasilkan kolostrum, payu dara ibu akan terasa lebih lembut namun tegang kerana perubahan kolostrum menjadi susu. Ketika proses perubahan ini, susu ibu akan kelihatan seperti susu skim. Selepas tempoh 10 hari hingga dua minggu, susu yang dihasilkan akan menjadi lebih matang lagi. Dalam proses ini, kuantiti susu yang dihasilkan akan meningkat mengikut kekerapan bayi menghisap. Semakin banyak susu diberikan kepada bayi, maka semakin banyak susu dikeluarkan oleh payu dara ibu. 

3. Bila hendak mula menyusu?

Tentu ada kalangan ibu-ibu baharu tertanya-tanya bila boleh mula menyusukan bayi. Sebaiknya, cuba susukan bayi anda sejam setelah melahirkannya. Jangan bimbang, kerana bayi secara semula jadi akan tahu bagaimana hendak menyusu susu ibunya walaupun ia baharu pertama kali. Mengapa satu jam selepas melahirkan? Ini kerana setelah satu jam, bayi biasanya akan menghabiskan masanya selama 24 jam untuk tidur.

4. Apakah posisi terbaik semasa menyusu?

Ia juga menjadi dilema dalam kalangan ibu ketika menyusukan bayi. Proses ini mengambil masa yang lama tetapi cukup bagi ibu mengetahui posisi asas yang disarankan ketika menyusukan bayi. Sebaiknya pastikan bayi memasukkan seluruh mulutnya dan menghisap seluruh aerola ibu dan bukan sekadar menghisap puting payu dara sahaja. Apabila bayi tertidur semasa menyusu, bangunkan bayi anda supaya dia tidak tersedak.

5. Bagaimana jika melahirkan secara pembedahan caesarean?

Bagi ibu yang melahirkan bayi secara caesarean, proses penyusuan mengambil masa lebih lama bahkan ada kes yang kadang kala membuatkan ibu langsung tidak dapat menghasilkan susu. Untuk menangani masalah ini, pastikan anda menyusukan bayi setiap dua atau tiga jam sekali supaya pengeluaran susu ibu cepat terhasil. Sebaiknya berbincang dengan doktor sebelum proses kelahiran bagaimana anda boleh menyusukan terus bayi dengan susu ibu sebaik dia dilahirkan.

Untuk membiasakan anda dan bayi dalam proses penyusuan, susukan bayi setiap dua hingga tiga jam walaupun di tengah malam. Jika di hospital, mintalah bayi untuk berada sebilik dengan anda setiap masa. Kejutkan bayi untuk bangun menyusu apabila sudah tiba masa untuk menyusu. Cipta suasana agar bayi terbiasa dengan payu dara anda dan masa menyusu.

Sumber : Pa&Ma

ENJOY YOUR BREASTFEEDING JOURNEY!!



Dapatkan SET PENYUSUAN SHAKLEE yang sungguh awesome...

==============================================================

MENCARI PENGEDAR SHAKLEE?? 
ATAU 
INGIN TAMBAH PENDAPATAN??

Hubungi....

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak
Like Page : Kasihku Untukmu

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

COD AREA : Bandaraya Johor Bahru, Larkin, Bandar Baru Uda, Tampoi, Skudai, Taman U, UTM Skudai, Perumahan Pulai


PENGHANTARAN : SELURUH MALAYSIA!!!

EMOSI IBU MEMPENGARUHI PENGELUARAN SUSU



Pernah tak ibu yang menyusukan bayi mengalami situasi di mana susu yang dipam pada hari tersebut sangat sedikit. Kalau hari biasa boleh dapat 4 auns dalam satu sesi mengepam tetapi hari itu hendak mendapatkan 1 auns pun mengambil masa yang lama.

Tahukah ibu semua, mental dan emosi ibu berkait rapat dengan pengeluaran susu ibu. Dengan kata lain sekiranya ibu sedang bersedih atau fikiran tidak tenang kerana ada masalah ia akan memberi kesan kepada penghasilan susu. Susu akan berkurangan atau lebih malang apabila susu tidak keluar langsung ketika dipam.

Tetapi sekiranya ibu sedang gembira dan senang hati, penghasilan susu berjalan lancar dan pengalirannya laju ketika dipam. Apa hendak buat kalau ia berlaku kepada ibu sendiri? Adakah ibu akan terus melayan perasaan tertekan tersebut dan berhenti daripada mengepam susu kerana tidak mahu ‘sakit hati’ melihat hasilnya yang mengecewakan?

Jangan cepat berputus asa, lupakan seketika masalah yang membuatkan ibu bersedih. Bertenang dan bersabar, buatlah perkara yang boleh menggembirakan diri sendiri atau makanlah makanan yang boleh menggembirakan anda demi mengembalikan pengaliran susu yang lebih lancar. Fikirkan bayi yang memerlukan susu ibu dan misi sendiri untuk menyusukan anak sehingga berusia dua tahun.

Teruskan mengepam untuk merangsang kilang susu supaya tetap menghasilkan susu. Biarpun kadang kala ia tidak menghasilkan susu langsung, jangan berputus asa. Ibu perlu ingat dengan konsep penghasilan susu iaitu lebih banyak permintaan maka lebih banyak pengeluaran. Lama-kelamaan susu akan kembali terhasil!

Ingat ya, ibu menyusu perlu sentiasa gembira kerana mental dan emosi yang bahagia akan menghasilkan susu yang lancar.

Sumber

Pastikan emosi ibu stabil... tiada gangguan luar semasa sedang mengepam susu... ibu juga perlu mengosongka  fikiran dari perkara-perkara yang merungsingkan ibu2....

Ada tips yang boleh digunapakai untuk ibu-ibu...


  • Semasa mengepam bolehlah memasangkan lagu kesukaan ibu-ibu.. yang sering ibu-ibu dengar ketika ingin menenangkan fikiran
  • Semasa mengepam juga boleh lah sambil2 melihat gambar-gambar anak2 @ si manja anda yang mampu merangsang pengeluaran susu...
  • Selain itu, boleh juga melayari internet, fb dan sebagainya... 
  • Pengambilan supplement seperti SET PENYUSUAN juga penting untuk memberi tenaga dan juga bertindak mengurangkan stress untuk ibu-ibu..



==============================================================

MENCARI PENGEDAR SHAKLEE?? 
ATAU 
INGIN TAMBAH PENDAPATAN??

Hubungi....

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak
Like Page : Kasihku Untukmu

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

COD AREA : Bandaraya Johor Bahru, Larkin, Bandar Baru Uda, Tampoi, Skudai, Taman U, UTM Skudai, Perumahan Pulai


PENGHANTARAN : SELURUH MALAYSIA!!!

26 April 2015

KESAN JAMU @ HERBA DALAM SUSU IBU...

Sejauh mana kita sebagai ibu tahu akan kesan jamu atau herba ke atas si manja kita yang sedang menyusu??

Saya kongsikan sedikit info berkenaan debgan perkara ini...

Walaupun herba atau jamu diperbuat daripada bahan semulajadi, tetapi ia tidak semestinya selamat terutama bagi ibu yang menyusukan bayi. Banyak herba mengandungi bahan-bahan yang mempunyai kesan serupa dengan ubat-ubat tertentu melalui susu ibu. Ia berpotensi membahayakan ibu dan bayi yang disusukan.

Contohnya, asid nikotin dan sebatian coumarin yang ditemui dalam halba (fenugreek) boleh memberi kesan kuat kepada degup jantung, tekanan darah, gula dalam darah dan fungsi tubuh yang lain.

Jika ibu mengambil halba secara teratur dalam jumlah yang besar, bayi juga boleh mengalami gejala sama. Ini kerana pengaruh dan kosentrasi bahan yang berbeza ditemui dalam teh, cecair, pil, dan suplemen makanan dapat berubah-ubah.

Oleh itu ibu yang menyusukan anak harus berhati-hati dan selektif dalam penggunaan ubat herba atau jamu. Ibu menyusu boleh mengamalkan pengambilan teh herba yang tidak mengandungi farmakologis yang kuat.

Teh kulit kayu manis berperisa oren, teh serai, teh rasberi dan moringa adalah pilihan yang baik. Pilihan teh lain yang baik adalah teh yang diperbuat daripada rosehips yang mengandungi banyak vitamin C.

Tahukah anda

Mengambil jamu dalam tempoh 14 hari selepas bersalin sebenarnya meningkatkan risiko bayi mendapat jaundis. Apatah lagi jika anda memiliki darah jenis O.

Jika ibu pernah berhadapan dengan masalah anak jaundis sebelum ini, kemungkinan untuk anak seterusnya menghadapi masalah yang sama adalah besar.

Sumber

Pastikan jamu @ herba @ supplement yang diambil ibu2 adalah selamat untuk ibu dan juga bayi... jangan sehingga ia memudaratkan untuk ibu dan bayi...

Untuk lebih info tentang Set Berpantang dan Set Menyusu Shaklee


==============================================================

MENCARI PENGEDAR SHAKLEE?? 
ATAU 
INGIN TAMBAH PENDAPATAN??

Hubungi....

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak
Like Page : Kasihku Untukmu

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

COD AREA : Bandaraya Johor Bahru, Larkin, Bandar Baru Uda, Tampoi, Skudai, Taman U, UTM Skudai, Perumahan Pulai


PENGHANTARAN : SELURUH MALAYSIA!!!

25 April 2015

ESP UNTUK ABANG2 SADO!!!

Seperti yang sering dikongsikan... ESP mengandungi 9 asid amino yang penting untuk sistem badan... 


 FAKTA :

Tahukah anda ASID AMINO sgt diperlukan untuk ahli bina badan?

ASID AMINO terbahagi kpd  :
   
     #PERLU & #TIDAKPERLU

PERLU adalah yg tdk dpt dihasilkan oleh badan tetapi melalui makanan Manakala TIDAK PERLU dpt dihasilkan melalui bdn

Jum kupas sikit pasal yg PERLU :

HISTIDINE : membina & kekalkan tisu sihat
ISOLEUCINE : synthesis Hb
LEUCINE : utk kulit & tulang
LYSINE : perkembangan prtumbhan tulang,hasilkan zat seperti kolagen,kulit,tendon & tulang rawan
METHIONINE : antioksida, bantu degenarasi otot & pecah lemak
PHENYLALANINE : utk sistem saraf & tingkat nafsu mkn
THREONINE : imbang protein dlm badn
TRYPTOPHAN : synthesis neurotransmitter seronin.
VALINE : bina otot & fungsi mental yg betul kerana valine akn melahirkan ksan effect sprti halusinasi


Itu kandungan yg ada untuk ahli bina badan....Selamat mencuba abg ahli bina.badan!! Lebih sado2 lah lepas ni... :)

Manfaat ESP yang lain boleh klik di sini....


==============================================================

MENCARI PENGEDAR SHAKLEE?? 
ATAU 
INGIN TAMBAH PENDAPATAN??

Hubungi....

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak
Like Page : Kasihku Untukmu

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

COD AREA : Bandaraya Johor Bahru, Larkin, Bandar Baru Uda, Tampoi, Skudai, Taman U, UTM Skudai, Perumahan Pulai


PENGHANTARAN : SELURUH MALAYSIA!!!

24 April 2015

MY NEW BREASTFEEDING JOURNEY

Diam tak diam dah hari ke 16 berpantang... Laiz pun dah semakin membesar... hari tu cukip 10 hari Laiz kena timbang... Alhamdulillah berat dia naik 3.15kg dari bersalin hari tu 3kg...

Alhamdulillah juga susu untuk Laiz meriah... hari ke 16 ni ibu dah dapat kumpul lebih kurang 800ml susu Laiz... ibu doa agar susu ibu cukup untuk Laiz sehingga 2 tahun nanti...


Hasil mengepam tiap hari... lebih kurang mcm ni lah banyak nya... start kumpul stok masa hari ke 10....  semoga hasil lepas ni lebih meriah untuk Laiz... Anak lelaki ni orang kata kuat menyusu... Memang betul lah kuat menyusu... apa taknya... 1 sesi tu Laiz akan minum kedua2nya sehingga betul2 habis... kosong... betul2 dia manfaat kan sesi penyusuan tu...  

So waktu terbaik untuk Zah kumpul stok adalah waktu pagi lah... masa tu Cik B memang tengah penuh... Laiz pun masih tido.. so ibu pun mulalah operasi...

Set menyusu Shaklee memang membantu untuk ibu kumpul stok lebih banyak lepas ni.... 

Ni set penyusuan Shaklee yang zah ambil sekarang....

Set ni memang jimat sebab boleh tahan sehingga 4 bulan lamanya... 

My breastfeeding journey bermula kembali... inilah antara moment indah bila dapat baby... bonding time masa breastfeed digunakan sebaik mungkin....

If nak dapatkan set bajet untuk penyusuan ni Shaklee pun ada sediakan.... 


Jadikan tempoh penyusuan satu moment dan memory indah buat ibu dan si manja anda...


==============================================================

MENCARI PENGEDAR SHAKLEE?? 
ATAU 
INGIN TAMBAH PENDAPATAN??

Hubungi....

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak
Like Page : Kasihku Untukmu

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

COD AREA : Bandaraya Johor Bahru, Larkin, Bandar Baru Uda, Tampoi, Skudai, Taman U, UTM Skudai, Perumahan Pulai


PENGHANTARAN : SELURUH MALAYSIA!!!

22 April 2015

SET BERPANTANG ASAS SHAKLEE

Masih ramai yang tercari-cari set berpantang terbaik untuk memberikan  kesihatan semasa berpantang nanti...

Zah memilih set berpantang Shaklee sebab ia selamat untuk ibu dan bayi... tiada bahan kimia...

Ia juga membantu dalam meningkatkan penghasilan susu... 

Zah sharing sedikit info berkenaan Set ni....




🍒Vitalea  120bj
🍒Bcomplex  120biji
🍒Zinc 120bj
🍒Vit c 180bj

------------------------
🍒Vitalea ada 120biji
Utk tempoh 4 bln

  • mengelakkan muka ibu pucat disebabkan kehilangan darah selepas bersalin.. 
  • Mencukupi keperluan harian vitamin dlm badan.. Ibu lebih berseri..utk 4bulan

🍒B complex ada 120biji
Utk tempoh 4bln

  • membantu memekatkan susu badan, mengelakkan meroyan, menghasilkan mood yg baik, bagus ambil jika migrain dan utk kecantikan kulit..Utk 4bulan..

🍒Zinc ada 120biji
Utk 3-4bulan

  • membantu mempercepatkan luka bersalin pulih, mencantikkan kuku, mengurangkan gugur rambut, menguatkan antibodi dll

🍒Vitamin c 500mg
Ada 180 biji tahan 6bln

  • membantu menghasilkan kulit yg cantik, putih dan bersih, membantu pertumbuhan sel lebih aktif, mgelakkan selsema, kuatkan antibody, cepatkan pulih luka , jua membantu tambah susu jika diambil secara konsisten dll


==============================================================

MENCARI PENGEDAR SHAKLEE?? 
ATAU 
INGIN TAMBAH PENDAPATAN??

Hubungi....

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak
Like Page : Kasihku Untukmu

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

COD AREA : Bandaraya Johor Bahru, Larkin, Bandar Baru Uda, Tampoi, Skudai, Taman U, UTM Skudai, Perumahan Pulai


PENGHANTARAN : SELURUH MALAYSIA!!!

PEPPERMINT GINGER - SI PEMBANTU BUANG ANGIN

Ha.. Dah cuba PEPERMINT GINGER?? Macamana rasanya??? Asyik nak sendawa?? Kentut?? :) Tulah tandanya badan anda mempunyai angin yang banyak....

Banyak angin dalam badan pun xbagus... boleh menyebabkan sakit2 badan... sakit perut... sakit ulu hati.. sengal2 badan...
Time ni mulalah nak makan tulah.. nilah... sebabnya nak bg buang angin....

Hmmm..apa kata cuba PEPPERMINT GINGER PLUS..Sekali makan terus rasa kesannya...

Tak percaya... jom zah nak share testi ni...


TESTIMONI 1

Sakit pinggang 3 minggu tau.. sebab angin menyucuk2... Makan PG.. wah terus keluar angin2 tu...


TESTIMONI 2

Ha... kan dah cakap sekali makan terus rasa kesannya... makan pun rasa fresh peppermint tu... SEGARRRRRR!!!

TESTIMONI 3

Kalau ibu2 yang ada morning sickness tu.. boleh cuba PG ni...memang berbaloooooiii!!


==============================================================

MENCARI PENGEDAR SHAKLEE?? 
ATAU 
INGIN TAMBAH PENDAPATAN??

Hubungi....

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak
Like Page : Kasihku Untukmu

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

COD AREA : Bandaraya Johor Bahru, Larkin, Bandar Baru Uda, Tampoi, Skudai, Taman U, UTM Skudai, Perumahan Pulai


PENGHANTARAN : SELURUH MALAYSIA!!!

21 April 2015

KELEBIHAN SET KEHAMILAN SHAKLEE


 👪👶SET IBU MENGANDUNG👪👶

🌕Trimester ptama (bwh 3bln):

✅B-complex  - thn 4bln
✅Vitalea -tahan 4bln
✅Ostematrix - tahan 1 bln
✅Vitamin C - tahan 6 bulan!!

🌕Trimester kedua (4 - 5bln) & ketiga (6-9bln):

✅ESP /850 gram/1bulan - 1bulan setengah
✅Omega 90bji/1 bulan

------------------------

✅Vitalea (tempoh 4 bln)

  • mengelakkan muka ibu pucat disebabkan kehilangan darah selepas bersalin..
  • Mencukupi keperluan harian vitamin dlm badan.. Ibu lebih berseri..
  • mengandungi zat besi utk tmbah darah, baik utk tumbesaran janin
  • memenuhi keperluan mineral dlm badan supaya tubuh bergerak dgn lbh efektif


✅B complex (tempoh 4bln)

  • mghilangkan loya, dalam nie dah ada acid folic, tak perlu mkn klinik punye sbb yg nie organic dan tak de pewarna..
  • memberi tenaga
  • mengawal emosi dr meroyan
  • makanan utk otak
  • mengurangkan sakit kepala atau migrain
  • membantu memekatkan susu badan, 
  • mengelakkan meroyan, 
  • menghasilkan mood yg baik, bagus ambil jika migrain dan utk kecantikan kulit..


✅Vitamin c 500mg (tahan 6bln)

  • memelihara kelembapan kulit
  • memperbaiki keadaan kulit
  • membantu penyerapan vitamin dengan lbh efektif
  • mguatkan imun badan smbil mencantikkn kulit dari dlm,
  • mbantu memperbaiki kesan luka
  • membantu pertumbuhan sel lebih aktif
  • mgelakkan selsema
  • kuatkan antibody
  • cepatkan pulih luka
  • jua membantu tambah susu jika diambil secara konsisten


✅Ostemetrix (2@4bulan)

  • khas utk mummy2 yg xminum susu utk menguatkan tulang, sbb sms mengandung, baby akan serap sebanyak mungkin nutrisi dalam tubuh ibu esp calcium! Oste membantu dalam supply calcium kpd badan
  • mengelakkan kaki kramp.
  • bengkak air,kebas, sakit pinggang, gusi berdarah..
  • melawaskan pembuangan  selepas omega guard cairkan lemak..
  • Jadi ibu2 yg ada masalah minum susu atau sembelit boleh amik ostematrix ni.


✅Omega (tahan 1-2bulan)

  • tambahan utk trimester ke2 dan ke3
  • Bagus utk otak janin.. pure minyak ikan..
  • Kuatkan imun badan ibu dan baby..sambil tu omega mencairkan lemak yg susah nk turun..jadi berat semasa pregnant cantik.. tak kene minum air gula.. hehe..
  • Mengurang risiko serangan sakit jantung kepada bekas pesakit serangan jantung
  • Menurunkan kandungan kolestrol
  • Memelihara kesihatan pembuluh darah di dalam badan
  • Mencairkan lemak yang tersangkut di dalam saluran-saluran darah
  • Menurunkan berat badan
  • bagus untuk kesihatan kulit
  • Memelihara kesihatan jantung
  • Mengurangkan risiko terkena selsema yang berulang-ulang
  • Membina jaringan otak yang sihat
  • Otak bayi di dalam kandungan menjadi lebih aktif
  • Menyokong kesihatan sendi
  • Menguatkan memori yang lemah


✅ESP (Tahan 1-2 bln)

  • Kulit muka ibu cantik, halus,gebu dan berseri
  • Menganjalkan payudara
  • Memberi tenaga, kurangkan keletihan..
  • Utk yg menyusukan anak akn membantu proses penghasilan susu yang lebih pekat dan berkrim, beby kenyang dan kurang meragam.
  • Perkembangan fetus yg sihat utk ibu mengandung
  • Kenyang tahan lama.. Bagus yg nak diet or maintain berat badan
  • Menghilangkan parut jerawat
  • Mengurangkan EKZEMA dan masalah kulit pada ibu atau bayi
  • Mereka yg ada gastrik bole cuba esp ni..
  • Melembapkan kulit yg kering
  • Mengurangkan bau badan
  • Baik utk hormon
  • Baik utk prostat
  • Membaiki masalah rambut uban,gugur dan pigmentasi kulit
  • Mempercepatkan penyembuhan luka
  • Mencegah migrain, isomnia dan stress


**bancuh dgn air suam atau sejuk.. jus buah atau milo horlick dan lain2.. kecuali berkafein..


💞KEBAIKAN ESP UTK IBU HAMIL💞

Kebaikan esp utk ibu2 hamil:
  • esp adalah supplement terbaik utk penyediaan badan kearah proses penyusuan
  • memberi extra energy utk ibu2 yg sering keletihan dan tidak larat..
  • bagus minum esp jika ibu2 sering gastrik..
  • membentu meningkatkan sistem imun badan ibu supaya ibu merasa lebih sihat dan jarang sijangkiti penyakit..
  • ibu hamil yg pernah mgambil esp mgatakan berat mereka lebih mudah turun selepas bersalin..
  • melembapkan dan menghaluskan kulit ibu
  • boleh diminum walaupun setelah bersalin bg memulihkan luka dalaman.
  • membantu aliran darah ibu yg semakin bertambah ketika hamil


💞KEBAIKAN ESP UTK BABY💞

  • protein soya dari shaklee sgt baik utk perkembangan janin (sel terbentuk melalui protein)
  • baik utk kulit bayi
  • protein membantu membekalkan asid amino yg bertindak membentuk otot dan organ bayi
  • keperluan protein yg ckup ketika hamil bg membantu pertumbuhan plasenta, uterus dan penghasilan susu..
  • keperluan protein semakin penting ketika memasuki trisemester ke3..

==============================================================

MENCARI PENGEDAR SHAKLEE?? 
ATAU 
INGIN TAMBAH PENDAPATAN??

Hubungi....

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak
Like Page : Kasihku Untukmu

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

COD AREA : Bandaraya Johor Bahru, Larkin, Bandar Baru Uda, Tampoi, Skudai, Taman U, UTM Skudai, Perumahan Pulai


PENGHANTARAN : SELURUH MALAYSIA!!!

18 April 2015

MELEGAKAN PERUT DENGAN PEPPERMINT GINGER PLUS


Peppermint Ginger Plus dari Shaklee mempunyai kelebihan dan kebaikan yang banyak setanding dengan vitamin-vitamin Shaklee yang lain. Kebaikan dan kelebihan yang ada pada produk ini menyebabkan ia menjadi pilihan ramai pengguna yang mempunyai masalah berikut:

  • Wanita mengandung yang mempunyai masalah loya dan morning sickness
  • Mereka yang gemar mengembara dan serik mengalami mabuk laut/darat
  • Mereka yang sering mengalamimasalah gastrik dan angin
  • Mereka yang sering mengalamikembung perut
  • Mereka yang sering mengalamimasalah pencernaan.



Peppermint Ginger diperbuat dari bahansemulajadi dan bukan bahan sintetik. Ia telah diuji secara klinikal dan terbukti mengatasi masalah-masalah yang dinyatakan. Kelebihan Peppermint Ginger diterangkan melalui kandungan bahan herba terpilih iaitu 4 herba dari Barat dan Timur iaitu:




Pudina (Peppermint)

  • Melegakan otot perut, Ia mempunyai kesan penenang
  • Membantu dalam penghadaman.
  • Membantu mengurangkan mabuk laut/darat.
  • Membantu melegakan kesakitan gastrik, pedih ulu hati dan cirit-birit
  • Selain itu, ia melegakan kesan-kesan sampingan seperti muntah dan kehilangan selera makan yang timbul kesan dari rawatan kemoterapi.
  • Pudina meransang pengeluaran peluh, oleh itu menyekat demam apabila seseorang itu mengalami selsema
  • Rasa sejuk dan menyegarkan daripada pudina membantu memelihara pemikiran yang jelas dan meningkatkan fokus.



Halia

  • Halia meransang rembesan enim salvia untuk pencernaan makanan.
  • Ia melegakan ketidakselesaan perutdan usus, sakid haid, loya dan mual angin ketika mengandung, selepas melahirkan anak (semasa pantang).
  • Satu kajian di United Kingdom menunjukkan bahawa haliamenghalang muntah selepas pembedahan.

Pokok adas (fennal)

  • Orang-orang Eropah mengambil biji adas selepas makan untukmenghilangkan kembung perut. Ia melegakan sakit perut, melegakan gejala flu. 
  • Juga, Ia dapat membantu dalammasalah elergi dalam saluran usus.




Cekur Manis (anise)

  • Digunakan oleh orang-orang Mesir purba. Ia melegakan masalah pencernaan dan gejala kesakitan haid, batuk dan kahak. 
  • Meransang rembesan jus gastrikuntuk pencernaan, menahan kulat yang menyebabkan penyakit kulit yang biasa
  • Melegakan haba dimusim panas dan lembab
  • Memberi peredaran tenaga di dalam badan dan lembut pada perut


Boleh dicampur dengan teh untuk dijadikan teh herba...
Juga boleh dihisap untuk kelegaan tekak, batuk dan sendawa...

==============================================================

MENCARI PENGEDAR SHAKLEE?? 
ATAU 
INGIN TAMBAH PENDAPATAN??

Hubungi....

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak
Like Page : Kasihku Untukmu

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

COD AREA : Bandaraya Johor Bahru, Larkin, Bandar Baru Uda, Tampoi, Skudai, Taman U, UTM Skudai, Perumahan Pulai


PENGHANTARAN : SELURUH MALAYSIA!!!

17 April 2015

ADAKAH ANDA MENGALAMI SIMPTOM INI??

Ada sesetengah mereka diluar sana mengalami simptom2 seperti ini namun tidak menyedarinya... sesetengah daripadanya mengabaikannya kerana beranggapan ia hanya seketika namun bila dilihat kembali simptom ini sering datang setiap bulan... atau pun setiap minggu...

JOM KITA LIHAT ADAKAH ANDA MENGALAMI SIMPTOM INI DALAM AKTIVITI SEHARIAN ANDA...



SIMPTOM A

  1. Sering kekurangan tenaga / Susah bangun tidur
  2. Selalu pening kepala
  3. Sering mengalami gusi berdarah
  4. Mudah lebam
  5. Sering gugup / gementar
  6. Sering mengantuk
  7. Keinginan terhadap makanan manis tinggi
  8. Kurang berat badan
Sekiranya anda sering mengalami salah satu daripada simptom diatas @ lebih dari satu... diantara supplemen @ nutrisi yang diperlukan adalah:

  • Vivix
  • Collagen powder
  • ESP
  • Vitalea
  • Sustained release Vita c
  • Bcomplex
  • Dtx Complex
  • Nutriferon

SIMPTOM B

  1. Berat badan yang berlebihan 
Supplemen @ nutrisi yang diperlukan 
  • Cinch shake & Tea
  • Vitalea
  • Herblax

SIMPTOM C

  1. Penghadaman yang kurang baik
Supplement @ nutrisi yang diperlukan 
  • Peppermint ginger
  • Alfalfa

SIMPTOM D

  1. Kekeringan mata/ penglihatan kabur
Supplemen @ nutrisi yang diperlukan
  • Carotomax

SIMPTOM E

  1. Kuku mudah pecah
  2. Kebas kaki tangan
  3. Kejang kaki
  4. Sakit2 badan
  5. Bahu yang kaku
Supplemen @ nutrisi yang diperlukan 
  • Ostematrix  
  • Alfalfa  
  • Advance Joint Health

SIMPTOM F

  1. Sembelit - Herblax, Alfalfa
  2. Rambut mudah gugur - Zinc, Esp
  3. selalu menelan pil penahan sakit - B-complex

SIMPTOM G 

  1. Mudah selsema
  2. Nafas berbau
Supplemen@ nutrisi yang diperlukan 
  • Sustained release Vita C
  • Garlic Complex

KENALI TUBUH ANDA... KETAHUI APA YANG DIPERLUKAN UNTUK TUBUH ANDA... 

==============================================================

MENCARI PENGEDAR SHAKLEE?? 
ATAU 
INGIN TAMBAH PENDAPATAN??

Hubungi....

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak
Like Page : Kasihku Untukmu

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

COD AREA : Bandaraya Johor Bahru, Larkin, Bandar Baru Uda, Tampoi, Skudai, Taman U, UTM Skudai, Perumahan Pulai


PENGHANTARAN : SELURUH MALAYSIA!!!

16 April 2015

KESAN PENGAMBILAN GLA SECARA BERTERUSAN

Bulan ni sekali lagi Shaklee buat promo Beli 6 Dapat 7. Bukan sebab nak habiskn stok ye... tapi sebab permintaan tinggi tehadap GLA  Complex ni....

ANTARA KELEBIHAN GLA COMPLEX


ANTARA KESAN PENGAMBILAN GLA COMPLEX KEPADA PENGGUNA SHAKLEE


GLA bantu mengecutkan CYST
GLA menyerikan kulit kusam

GLA meningkatkan kesuburan  
GLA menstabilkan hormon
GLA meningkatkan kesuburan
GLA memperbaiki masalah kulit
GLA - period kembali normal
GLA - jerawat dan jeragat pudar
GLA - membantu period tak teratur, pcos dan cyst

Jom dapatkan sebotol untuk kesihatan dan kesuburan anda... bukan sahaja untuk perempuan... lelaki juga boleh...




==============================================================

MENCARI PENGEDAR SHAKLEE?? 
ATAU 
INGIN TAMBAH PENDAPATAN??

Hubungi....

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak
Like Page : Kasihku Untukmu

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

COD AREA : Bandaraya Johor Bahru, Larkin, Bandar Baru Uda, Tampoi, Skudai, Taman U, UTM Skudai, Perumahan Pulai


PENGHANTARAN : SELURUH MALAYSIA!!!

15 April 2015

KELAHIRAN BARU

Alhamdulillah...sudah lahir seorang lagi umat nabi muhammad... sepenuh tenaga melahirkannya.... sakit kuat bermula jam 9 malam 7.4.2015.... setiap 5 minit sekali menekan bahagian pinggang membawa ke punggung dan bawah perut..  perit... sakit... hanya Allah yang tahu... zikir Nabi Yusuf di dalam perut ikan Nun sentiasa membasahi bibir... mengerang kesakitan seorang diri dalam wad membuat aku rasa lemah... tapi demi kandungan ku aku kuatkan juga... 

Jam 11.30 malam sakit semakin kerap dan aku dah tak tertahan menahannya... aku beritahu nurse kekerapan sakitku dan selepas buat pemeriksaan aku diarah untuk masuk ke labour room... masa tu air ketuban dah pun dipecahkan... aku call husband yang sentiasa setia menunggu dari jam 12tghr tadi...

Setelah sekuat tenaga aku guna ntah kenapa kali ni aku seolah2 tak kuat untuk melahirkannya... Alhamdulillah kali ni suami dibenarkan masuk ke Labour room... Suami banyak beriku semangat walaupun sebelum tu nurse n doktor kat situ dah beri kata2 semngat....tapi aku tetap xkuat... doktor kata baby dah engage... means memang dah betul2 berada dilaluannya... tapi kudratku hilang ntah ke mana... setelah meneran beberapa kali baru aku berjaya melahirkan seorang bayi lelaki seberat 3kg pada pukul 1.22 pagi... Alhamdulillah syukur pada mu Ya Allah... sempurna sifatnya....sihat... tiada masalah... gembiranya hati... 

Alhamdulillah sekali lagi... kelahiran kali ni aku tidak lemah seperti dua kelahiran sebelum ni walaupun banyak tenaga dh digunakan... masih larat hendak ke bilik air sendiri selepas keluar dari labour room... kalau dulu siap berpapah-papah... kali ni Alhamdulillah boleh buat sendiri... 

Betul lah kata orang melahirkan anak lelaki kita akan menggunakan sepenuh tenaga yang ada dan 2 urat putus... memang berbeza melahirkan anak lelaki dan perempuan...  salute pada kakak ku yang dah melahirkan 3 orang anak lelaki... 

Jom belanja gambar sikit si bujang yang baru 8 hari menjengah dunia...

Kesayangan Ayah....

Muhammad Laiz Arsalan nama diberi... memberi maksud Muhammad perutusan yang berani... semoga dia menjadi anak yamg sentiasa menjadikan agama tunggak hidupnya....amin
==============================================================

MENCARI PENGEDAR SHAKLEE?? 
ATAU 
INGIN TAMBAH PENDAPATAN??

Hubungi....

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak
Like Page : Kasihku Untukmu

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

COD AREA : Bandaraya Johor Bahru, Larkin, Bandar Baru Uda, Tampoi, Skudai, Taman U, UTM Skudai, Perumahan Pulai


PENGHANTARAN : SELURUH MALAYSIA!!!