24 March 2014

CIRIT-BIRIT DAN MUNTAH : APA YANG PERLU DILAKUKAN???

Assalamualaikum semua...

Lately bila buka status FB agak ramai juga yang alami masalah cirit-birit dan muntah-muntah.. Mungkin dari faktor pemakanan atau pun sumber air tidak bersih.. Yela, Malaysia pun baru lepas alami masalah catuan air di sebahagian tempat.. so, untuk memulihkan semula mungkin mengambil masa kan...

Ok zah nak share sikit info untuk dikongsi bersama berkenaan cirit birit dan muntah-muntah ni...


CIRIT-BIRIT

Cirit-birit dicirikan oleh peningkatan kekerapan membuang air besar yang lembut dan berair daripada biasa. Ia biasanya merupakan satu simptom jangkitan gastrousus yang boleh disebabkan oleh pelbagai bakteria (Shigella, Escherichia colli), virus-virus (Rotavirus) dan parasit. Ia juga boleh berpunca daripada pelbagai penyakit seperti penyakit-penyakit usus, penyakit-penyakit fungsi usus dan gangguan endokrin. Tidak tolerans terhadap makanan atau tindak balas terhadap sesetengah ubatan juga mungkin boleh mengakibatkan cirit-birit.

Dehidrasi

Cirit-birit yang teruk boleh mengakibatkan kehilangan cecair (dehidrasi), dan mungkin boleh mengancam nyawa, terutama sekali di kalangan kanak-kanak kecil. Simptom-simptom dehidrasi ermasuk kering mulut, mata tenggelam, kulit kering berkedut, air mata yang sedikit atau tidak keluar semasa menangis, urin yang berwarna gelap dan pekat, dan rasa mengantuk atau kelesuan yang tidak normal. Jika anak anda mengalami dehidrasi atau hampir mengalaminya, berikan dia cecair yang mengandungi garam oral rehidrasi dengan secepat mungkin. Ia boleh dibeli daripada doktor atau farmasi. Bawa anak anda berjumpa doktor dengan segera jika dia masih mengalami dehidrasi.


Perhatikan Jika

Bawa anak anda berjumpa doktor dengan segera jika dia mengalami keadaan seperti berikut:
1. Mulut kering
2. Mata cengkung (gelap je bawah mata dia orang)
3. Kulit kering dan berkedut
4.  Sedikit atau tiada air mata apabila menangis
5. Tidak ada kencing selama 4-6 jam
6. Kurang daripada 3 kali sehari je kencing
7. Ubun bayi kelihatan lekok
8. Tidak aktif atau tidak bermaya


Apa yang Perlu Dilakukan
1. Pastikan anak anda minum cecari yang banyak.
2. Terus memberi anak anda diet yang seperti biasa atau tingkatkan penyusuan susu badan.
3. Dapatkan nasihat doktor anda tentang pemakanan atau pemberian supplemen.


PERINGATAN: JANGAN BERI UBATAN UNTUK MEMBERHENTIKAN CIRIT-BIRIT.



MUNTAH
Apabila anak anda muntah, isi kandungan perutnya akan dipaksa naik ke esofagus dan keluar daripada mulutnya. Sesetengah daripada punca-puncanya termasuk, jangkitan virus di perut (gastroenteritis), iritasi perut, keracunan makanan dan jangkitan saluran kencing. Di dalam sesetengah kes, muntah boleh menjadi satu simptom untuk keadaan yang serius, seperti penyumbatan saluran penghadaman, gangguan di dalam mekanisme keseimbangan dalam telinga, konkusi (kecederaan kepala) dan jangkitan di dalm otak (meningitis).

Oleh kerana anak anda mungkin akan kehilangan jumlah cecari yang banyak apabila muntah, terutama sekali jika dia telah muntah serta diiringi dengan cirit-birit, maka dia mungkin berisiko tinggi untuk mengalami dehidrasi. Dehidrasi yang tidak dirawat boleh mengancam nyawa.

Perhatikan Jika

Bawa anak anda berjumpa doktor jika dia:
1. Muntah berulang kali
2. Memuntahkan cecair berwarna hijau-kuning (hempedu)
3. Mempunyai demam atau sakit kepala.
4. Memuntahkan darah (warna merah cerah, perang dan hitam)
5. Rasa mengantuk dan pening-pening lalat.
6. Enggan makan
7. Menunjukkan tanda-tanda dehidrasi.

Apa yang Perlu dilakukan
1. Biarkan anak anda muntah. Jangan menahan muntah.
2. Pusingkan kepala anak anda dengan mukanya menghadap besen/tuala bagi mengelakkannya daripada tersedut muntah.
3. Tenangkan hati anak anda semasa dia sedang muntaH.
4. Pastikan anak anda minum cecair yang banyak selepas muntah untuk mengelakkan dehidrasi.
5. Beri anak anda makan dalam kuantiti yang sedikit tetapi dengan lebih kerap, seperti 4-5 waktu makan dengan sajian yang lebih kecil berbandaing 2-3 waktu makan besar di dalam sehari.
6. Pastikan anak anda tidak makan makanan pejal sehingga dia berhenti daripada muntah.
7. Jangan berlengah mendapatkan bantuan perubatan jika simptom-simptomnya berlanjutan.


Bagaimana Shaklee membantu dalam masalah ini??




Boleh berikan Performance Drink untuk pastikan kandungan bendalir dalam badan adalah stabil.. Ini adalah bagi mengelakkan dehidrasi.. Boleh diberikan pada kanak-kanak berumur 1 tahun dan ke atas..
Berperisa oren yang semulajadi



Selain itu juga boleh diberikan Nutriferon bagi meningkatkan antibodi badan dan juga melawan virus yang berada dalam badan. Juga sangat sesuai diambil oleh kanak-kanak berumur 1 tahun dan ke atas mengikut sukatan yang diberikan.. Sangat digalakkan untuk di ambil bersama-sam Performance Drink.



Nak dapatkan Shaklee?? Hubungi :

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda! 

Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk pada pakar perubatan terlebih dahulu.

Cod area: Bandaraya JB, Larkin, Pulai Indah, Kangkar Pulai, Pulai Perdana dan kawasan perumahan pulai yang berdekatan

SET KEHAMILAN SHAKLEE

Assalamualaikum semua...

Kehamilan adalah tempoha yang sangat panjang yang perlu ibu-ibu lalui... Ada sesetengah individu mengalami masalah di dalam tempoh kehamilan tersebut.. Ada yang hanya tiga bulan pertama, ada yang mengalami masalah sepanjang tempoh kehamilan.. Dan pastinya ia akan menjadi satu tempoh yang memenatkan.

Walaupun ada yang mengalami masalah tersebut dalam tempoh kehamilan, pastinya ia bukan satu penghalang untuk ibu-ibu dapatkan makanan berkhasiat untuk diri dan bayi... Zah sangat menggalakkan ibu-ibu mengambil vitamin dalam tempoh tersebut bagi memastikan ibu-ibu dapat menyalurkan khasiat yang cukup untuk si comel di dalam kandungan.. Sumber makanan yang diambil seharian kadangkala tak mencukupi untuk diri dan juga bayi kerana penghasilan makanan tersebut adakalanya menghilangkan zat/khasiat sesuatu makanan///Sebab itulah ibu-ibu perlukan makanan tambahan (vitamin/supplement) sebagai pelengkap untuk kesihatan ibu dan bayi..


So, Set Kehamilan Shaklee memang sangat lengkap bagi ibu hamil untuk pastikan ibu hamil mendapat khasiat yang mencukupi. Ia sangat selamat untuk ibu dan juga bayi dalam kandungan.. Fokus set ini adalah untuk memastikan ibu dan bayi kekal sihat sehingga melahirkan.. selain itu ia memberi tenaga tambahan sebab ibu-ibu pasti letih dengan tugas seharian samada yang bekerjaya ataupun surirumah..

Jom tengaok apa khasiat yang Shaklee sediakan dalam set ini : -





Untuk trimester pertama    



Vita-Lea Iron Formula -1 biji sehari  (120 biji)

Vita-Lea adalah multivitamin jadi ibu tidak perlu mengambil obimin lagi. Di dalamnya kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu ada masalah masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia. Anemia ini berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak. Oleh itu, pengambilan multivitamin amat penting semasa mengandung.


Vitamin B Complex - 1 biji sehari  (120 biji)

B Complex Shaklee adalah unik kerana ia telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B. Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya 'spina bifida'. Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari. Penting bagi menjamin keperluan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung hinggalah tempoh awal mengandung. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.

Vitamin C - 1 biji sehari   (180 biji)

Melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. Ianya juga membantu dalam penghadaman zat di samping Vitamin C meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh. 1 biji vitamin C bersamaan dengan 7 biji oren. Mampukah kita nak makan 7 biji oren sehari? Selain itu vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.

OsteMatrix(calcium magnesium) - 4 biji sehari  (120 biji) 

Ibu yang mengandung memerlukan 1000mg-1300mg kalsium sehari. Ostematrix ini mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Kiranya 3 in 1 la..Setiap 1 biji OsteMatrix mengandungi 250mg kalsium. Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya..vitmain D pula untuk merangsang penyerapan kalsium. Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi. Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu.   Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.Sekiranya ibu mengandung kekurangkan kalsium ia akan menjejaskan pertumbuhan bayi dan turut menyebabkan penyusutan jisim tulang dan berlakunya kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri. Ini kerana apabila kalsium untuk bayi tidak mencukupi maka badan ibu dengan sendirinya menarik kalsium dari tulang ibu untuk membantu menguatkan bayi dan kesannya ibu mungkin terdedah kepada risiko mendapat osteoporosis di usia tua.

ESP - 3 Sudu sehari

ESP ni protin. Protein sangat penting untuk perkembangan tubuh badan kita. Protein diperlukan oleh sel untuk membentuk sel baru. Sel yang sihat membantu menjana organ yang sihat seterusnya membantu kelancaran sistem tubuh badan.  Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui se-sel tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh. Sangat diperlukan oleh wanita yang mengandung dan menyusukan anak. Penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protein yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik. Ianya juga dikatakan kunci untuk melawan penyakit.   ESP juga memberi ibu tenaga di mana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk. Ia juga memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat. Selain itu, protein ini juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi.   Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah. Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke 3 bagi membantu memaksimumkan pertumbuhan fetus.

Bila dah masuk trimester kedua dan ketiga , boleh amalkan Omega Guard pula.    

Omega Guard - 1 biji sehari   (90 biji)

Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan. Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan otak dan mata baby. Untuk ibu pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan. Bukan itu saja, ada kelebihan lain tau.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Penggunaan vitamin ini adalah sangat menjimatkan keranasetiap vitamin boleh digunakan sehingga 3 - 6 bulan kecuali ESP dan Ostematrix yang mana boleh digunakan untuk tempoh 1-2 bulan sahaja. Harganya juga adalah pada harga mampu milik.. Yang pasti kesannya terbaik.. Cuba dulu baru tau!!!



Nak dapatkan Shaklee?? Hubungi :

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda! 

Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk pada pakar perubatan terlebih dahulu.

Cod area: Bandaraya JB, Larkin, Pulai Indah, Kangkar Pulai, Pulai Perdana dan kawasan perumahan pulai yang berdekatan

23 March 2014

COMBO ESP YANG SUPERRBBB!!!

Assalamualaikum semua...

Ramai yang sedia maklum ESP antara hot produk Shaklee yang sentiasa mempunyai permintaan yang tinggi.. kadang-kadang sampai out of stock kat branch dan HQ Shaklee.. Yang pasti makin ramai yang puas hati... dan semakin ramai juga yang mula berminat dengan ESP Shaklee.. Ada yang sanggu re-order berbalang2 ESP sebab takut kehabisan...

ESP ni juga kalau digabungkan bersama Vitamin lain ia mampu memberi kesan yang lebih baik kepada pengguna... Zah nak kongsikan dalam entri kali ni COMBO SET ESP yang pastinya akan memikat hati pengguna bila merasai hasilnya...


ANTARA KELEBIHAN ESP SHAKLEE
♧ ESP dapat membantu kulit wajah berseri, anjal, mengurangkan freckles dan pigmentasi seperti awet muda
♧ ESP membantu memulihkan kedutan dan merangsang regenerasi kulit dan otot.
♧ ESP membantu dalam masalah rambut gugur dan beruban.
♧ ESP membantu menghilangkan parut jerawat.
♧ ESP memberikan tenaga yang berpanjangan juga menjadikan badan lebih cergas, lebih sihat dan kurang letih.
♧ ESP membantu memberi rasa kenyang berjam-jam.
♧ ESP membantu mengurangkan berat badan.
♧ ESP bertindak sebagai MILK BOOSTER, menambahkan penghasilan susu ibu.
♧ ESP membantu mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.
♧ ESP membantu memulihkan fungsi prostat lelaki- keupayaan menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser dari merebak.
♧ ESP membantu mengurangkan gejala tekanan, kemurungan, kebimbangan, ketakutan dll.
♧ ESP membantu meningkatkan keupayaan seksual.
♧ ESP membantu menganjalkan dan mengembalikan kecantikan payudara.
♧ ESP membantu memberikan tenaga kepada ibu hamil dan membantu perkembangan fetus dalam kandungan.


COMBO ESP YANG MEMANG SUPERRBBBBB!!!!


Nak dapatkan Shaklee?? Hubungi :

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda! 

Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk pada pakar perubatan terlebih dahulu.

Cod area: Bandaraya JB, Larkin, Pulai Indah, Kangkar Pulai, Pulai Perdana dan kawasan perumahan pulai yang berdekatan

KELEBIHAN CINCH SHAKE MIX SHAKLEE

Assalamualaikum semua...

Nak Sharing sikit info tentang Cinch...

Cinch ni sangat digalakkan diambil oleh mereka yang nak diet...So boleh lah ambil bersama SET KURUS SHAKLEE...

Cinch Shake Mix ni ada tiga perisa... Chocolate, Cafe Latte dan Vanilla... Ketiga-tiga perisa ni mempunyai peminat tersendiri...

Tapi ibu hamil/ menyusu tidak digalakkan berdiet kerana proses kehamilan dan penyusuan memerlukan nutrien yang tinggi terutamanya kalori untuk ibu dan bayi.



Apa Itu Cinch Shake Mix ?

Cinch™ Shake merupakan minuman yang sungguh lazat dan berzat untuk membantu anda memelihara otot yang penting dan menjadikan anda sentiasa berasa kenyang dan berpuas hati di samping mengurangkan berat badan. Rumusan proprietary kami diperkaya dengan Leucine™ iaitu asid amino yang memberi signal kepada badan untuk memelihara otot semasa pengurangan berat badan. Dalam kata lain, leusina dalam Cinch™ Shake membantu anda menghilangkan lemak tetapi tetap memelihara otot anda.

Setiap kali anda menikmati Cinch™ Shake, anda akan memperolehi 24 gram protein dan ini adalah penting. Mengapa? Ini kerana protein digunakan untuk membina otot yang boleh meningkatkan metabolisma anda dan membakar kalori. Makanan yang kaya dengan protein juga dapat menahan kelaparan, ini boleh membantu mengurangkan pengambilan makanan ringan di antara waktu makan. Dan tidak ketinggalan juga terhadap kandungan leusina dan zat-zat yang diperlukan oleh badan anda.


Kelebihan & kebaikan Cinch Shake :


1. Memberikan rasa kenyang berjam-jam lamanya
2. Mengurangkan selera makan bagi anda yang tak boleh control nafsu makan
3.Memberi tenaga berpanjangan jadi anda tak cepat penat walaupun melakukan pelbagai aktiviti harian
4. Meningkatan metabolisme badan
5. Memelihara otot bagi mengelakkan anda gemuk semula dgn cepat bila dah kurus
6. Anda boleh mengambil carbo spt nasi dsb tetapi dgn kadar yg sedikit
7. Menghilangkan lemak yang berlebihan dan mengurangkan inci pada badan
8. Memberikan khasiat seperti satu hidangan tetapi dengan rasa seperti santapan manis/ pencuci mulut
9. Mengandungi Cinch Pro iaitu suatu campuran protein eksklusif yang diperkaya dengan asid amino leusine.
10. Diperkaya dengan Leucine untuk memelihara otot semasa anda mengurangkan berat badan
11. Terdapat 24 gram protein dalam setiap sajian bagi membolehkan anda berasa puas dan kenyang
12. Mempunyai kandungan serat yang tinggi iaitu 6 gram dalam setiap sajian
13. Nilai glisemia yang rendah untuk mengekalkan paras gula dalam darah yang normal dan mengekalkan tenaga
14. Memberi 35% atau lebih Nilai Harian (Daily Value) bagi 21 vitamin dan mineral yang penting
15. Tiada perisa, pewarna atau pemanis buatan
16. Soya bukan GMO



Nak dapatkan Shaklee?? Hubungi :

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda! 

Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk pada pakar perubatan terlebih dahulu.

Cod area: Bandaraya JB, Larkin, Pulai Indah, Kangkar Pulai, Pulai Perdana dan kawasan perumahan pulai yang berdekatan

MEALSHAKE : TIADA LAGI MASALAH KURANG SELERA MAKAN

Assalamualaikum semua...

Hmm...Lately kesihatan Zah sekeluarga agak merudum... anak ke demam campak... Zah pula hampir-hampir tumbang (nak demam).. Ni ujian dari Allah untuk hambanya.. Allah bagi ujian sebab dia sayang hambanya... dan Zah bersyukur sebab Allah nampak Zah dan bagi ujian tu kat Zah.. sebab dia tau Zah mampu nak menanggungnya..

Alhamdulillah.. Anak semakin sihat... cuma kesan gatal masih belum hilang... kurang selesa bila dia nak tidur... Ada biji angin di bahagian belakang telinga dan kepala... masih mencari cara untuk hilangkannya... Tak pe Allah ada... InsyaAllah dia akan tunjuk jalannya...usaha dan terus usaha..

Hmm.. nak sharing sikit la testimoni dari Customer aka Jiran saya yang order Mealshake untuk anak dia yang ketiga.. katanya kurus sangat.. kalau suruh makan malam payah sangat.. anak dia umur 11 tahun... lelaki.. Mula ambil MEALSHAKE pada awal Mac 2014... Sekarang.. dia rasa seronok sangat... anak dia dah ambil makan malam sekarang.. n Guess What?? Habis semua nasi yang dia ambil... biasa budak-budak yang dah besar ni tak suka dipaksa-paksakan.. tapi sekarang tanpa paksaan dia boleh habiskan makanan tu... Hihihihi.. lepas ni Jiran saya kenalah masak lebih sebab dah ada yang 'tukang makan' lagi sorang...

Jom saya kongsikan sedikit snapshot yang disharingkan dengan saya...


Seronoknya kan... dah tak perlu risau lagi.... sebab MEALSHAKE memberi sumber nutrisi yang cukup untuk anak-anak kita.. tak kira berapa pun umurnya... 

Sedikit info tentang MEALSHAKE:



15 Kebaikan MEALSHAKE untuk kanak-kanak yang ibu patut tahu adalah:

☆ Kurangkan Ekzema
☆ Untuk Tumbesaran
☆ Untuk Perkembangan Minda
☆ Untuk Tingkatkan Selera Makan anak
☆ Untuk Anak yang dah berhenti susu ibu
☆ Untuk Anak kekal aktif
☆ Sebagai perlindungan jangkitan penyakit kepada anak-anak
☆ Meningkatkan berat badan anak
☆ Membantu anak fokus
☆ Membantu kurangkan kekerapan asthma
☆ Mengatasi masalah sembelit pada anak
☆ Supplement yang sesuai untuk anak yang menghadapi masalah diabetes tahap 1
☆ Membantu menurunkan berat badan anak yang obesiti
☆ Ambil semasa sarapan meningkatkan kecergasan seawal pagi
☆ Supplement yang sangat mudah disediakan, boleh dicampurkan ke dalam bijirin atau susu


BERIKAN YANG TERBAIK UNTUK SI MANJA ANDA... =)

Nak dapatkan Shaklee?? Hubungi :

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda! 

Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk pada pakar perubatan terlebih dahulu.

Cod area: Bandaraya JB, Larkin, Pulai Indah, Kangkar Pulai, Pulai Perdana dan kawasan perumahan pulai yang berdekatan

ANTARA UBAT DAN SUPPLEMEN??? YANG MANA PILIHAN ANDA??

Assalamualaikum Semua...

Ubat dan Supplemen antara dua perkara yang sangat berbeza dari segi fungsi, kesan, dan hasilnya jika pengambilannya untuk tempoh yang panjang... Ubat seringkali diambil untuk pastikan penyakit yang kita hadapi cepat sembuh... Tapi apa pula tujuan supplemen?? Supplemen di ambil untuk memastikan tubuh badan kita kekal sihat... Dalam erti kata yang lain.. Ubat untuk orang sakit... Supplemen untukorang sihat... Betulkan??

Untuk mereka yang memilih untuk kekal sihat.. mereka akan memilih supplemen untuk pastikan tubuh mereka kekal sihat.. Tapi bagi mereka yang sakit, akan memilih ubat untuk pastikan mereka cepat sembuh apabila mengambil ubat tersebut...

Namun apakah kesan yang mungkin dihadapi sengan pengambilan ubat atau supplemen untuk tempoh yang panjang??

JOM KITA SAMA-SAMA LIHAT DAN BACA INFO DI BAWAH NI...



DAH BACA?? FIKIR SEJENAK... YANG MANA ANDA AKAN PILIH.. ADAKAH UBAT?? YANG FUNGSINYA UNTUK MENGUBATI @ SUPPLEMEN YANG FUNGSINYA LEBIH KEPADA MELINDUNGI??

PILIHAN SEMUANYA DITANGAN ANDA...


Nak dapatkan Shaklee?? Hubungi :

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda! 

Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk pada pakar perubatan terlebih dahulu.

Cod area: Bandaraya JB, Larkin, Pulai Indah, Kangkar Pulai, Pulai Perdana dan kawasan perumahan pulai yang berdekatan

17 March 2014

KEBAIKAN ESP UNTUK IBU HAMIL

Assalamualaikum Readers....

Bulan Promo ESP ni..so asyik nak citer kelebihan ESP Je... hihihi...

Kenapa ESP sering digalakkan untuk ibu-ibu hamil ye?? Apa yang ESP dapat sediakan bagi ibu-ibu hamil ni??

Khasiat ESP semasa hamil merangkumi:

1) Memberikan anda bertenaga sepanjang hari selama mengandung

2) Menjadikan anda kenyang dan ia juga meningkatkan metabolisme badan

3) Memastikan kesihatan ibu di tahap yang optimum

4) Kulit bayi apabila dilahirkan nanti akan kelihatan cantik, halus dan gebu tanpa sebarang masalah kulit

5) Membantu perkembangan fetus

6) Membantu meningkatkan paras kolesterol baik & ia juga baik untuk kesihatan jantung

7) Membantu penyerapan vitamin dengan lebih baik

8)Membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah

9)Membantu mengatasi masalah loya atau angin kerana dapat memberi rasa kenyang lebih lama




Ibu-ibu akan mendapat lebih tenaga dan sistem imun badan juga dipertingkatkan. Ini adalah kerana ESP mengandungi 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan manusia dan ia turut diperkaya dengan 5 vitamin dan 4 mineral penting yg sgt diperlukan oleh tubuh badan kita. Kulit ibu juga akan menjadi lebih cerah, anjal dan licin kerana amalan ESP secara konsisten dapat menghalang pigmentasi dan penuaan.

Satu hidangan ESP ini bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur dan 12 kali ganda susu.

Banyak bukan khasiatnya? Sudah tentu kita tidak dapat mengamalkan setiap hidangan itu pada satu-satu masa bukan? Jadi, amalkanlah ESP untuk mendapat khasiat yg berganda. Ia juga rendah lemak, bebas kolesterol, tiada asid urik dan sangat mudah diserap oleh tubuh badan manusia. Indeks Glisemik ESP juga rendah (G.I. 39) dan ini menjadikan ia sangat sesuai diambil oleh penghidap kencing manis.

Jangan risau, ESP adalah selamat dan HALAL kerana ia diproses menggunakan proses pensijilan tersendiri yg dikenali sebagai Identity Preserved Program (IPP) di mana ia memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan genetik, daripada benih sehinggalah kepada pengeluarannya. Kacang soya yg digunakan juga mengandungi non-GMO dan diproses pd suhu rendah utk kekalkan proteinnya.



Nak dapatkan Shaklee?? Hubungi :

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda! 

Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk pada pakar perubatan terlebih dahulu.

Cod area: Bandaraya JB, Larkin, Pulai Indah, Kangkar Pulai, Pulai Perdana dan kawasan perumahan pulai yang berdekatan

16 March 2014

PENGEDAR SAH SHAKLEE JOHOR BAHRU DAN SELURUH MALAYSIA

Assalamualaikum semua..


Masih mencari pengedar Shaklee yang sah??? Nak dapatkan Shaklee di sekitar Johor Bahru?? Jom dapatkan Produk Shaklee yang Terhangat di pasaran dengan Zah.. Lama dah Zah dengan Shaklee... Bermula dengan berpantang anak kedua dulu... lepas tu sambung pulak set kurus... Apa yang Zah pasti kesan dari pengambilan Shaklee sangat memuaskan..


Kenapa dan mengapa Zah pilih SHAKLEE?


1- Halal

Ini adalah sangat penting untuk kita yang beragama islam. Isu halal atau haram sesuatu produk memang perlu dititik beratkan. Jika anda ragu-ragu, boleh semak di http://www.halal.gov.my/v3/




2- Antara Syarikat Vitamin yang Lama di Pasaran.


Penghasilan produk SHAKLEE adalah dengan menggunakan produk semulajadi yang sememangnya selamat untuk pengguna. Zah sendiri telah dapat kesan yang baik hasil daripada pengambilan vitamin secara teratur.


3- Harga Produk yang Berpatutan Setanding dengan Kualiti.

Bagi anda yang sangat mementingkan kualiti, ini adalah produk terbaik untuk anda. Pada asalnya kita akan rasa produk ini mahal. Tapi, jika kita dah makan vitamin SHAKLEE dan dapat kesan yang memang terbaik, kita akan rasa harga vitamin ini sangat murah jika nak di bandingkan dengan kualiti serta kesan baik yang kita perolehi.


Jika anda nak beli produk SHAKLEE ataupun nak COD area Bandaraya JB, Pulai, Skudai boleh hubungi  untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini dengan cara pembelian secara online. Zah akan pos ke alamat anda =) Mudahkan... Tak perlu susah2.. semuanya hanya dihujung jari... :)




Nak dapatkan Shaklee?? Hubungi :

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda! 

Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk pada pakar perubatan terlebih dahulu.

Cod area: Bandaraya JB, Larkin, Pulai Indah, Kangkar Pulai, Pulai Perdana dan kawasan perumahan pulai yang berdekatan

15 March 2014

BERDENGKUR!!! TAK LENA TIDUR DIBUATNYA!!!

Assalamualaikum semua!!!

Hari ni dah hari ke 8 misi SAR MH370 dilaksanakan..semoga  dipermudahkan semua urusan kru2 yang terlibat dalam misteri ini... Semoga Allah bersama mereka dalam misi ini...

************************************************
Berdengkur boleh menyebabkan pasangannya tak nyenyak tidur. Kebanyakan orang menganggap berdengkur adalah perkara biasa, namun ia sebenarnya boleh mendatangkan kesan negatif kepada kehidupan dan kesihatan seseorang. Kesan paling cepat dan jelas ialah kerap berasa letih dan mengantuk pada waktu siang.


Bagaimana berdengkur boleh menyebabkan seseorang itu kurang tidur kerana pada anggapan umum, dengkuran menjadi tanda tidur yang nyenyak?

Sebenarnya, dengkuran boleh membuatkan kita kerap terjaga daripada tidur dan biasanya kita mengambil sedikit masa untuk kembali lena. Apabila tidur kerap terganggu, kita berasa letih dan mengantuk keesokan harinya.

Secara purata, kita menghabiskan satu pertiga daripada hidup dengan tidur.Tidur bukan perkara sia-sia kerana ia adalah waktu untuk badan berehat,meningkatkan keupayaan mental, ingatan dan fungsi psikologi. Malah,ketika tidur juga badan berpeluang menghasilkan sel baru dan memperbaikitisu rosak. Sesetengah orang bertuah kerana mereka mudah terlena sebaikmeletakkan kepala di bantal. Tidur adalah fasa tidak sedar sementara. Bagi kebanyakan orang, waktu tidur yang cukup ialah antara tujuh hinggasembilan jam.

Dengkuran adalah bunyi yang terhasil apabila saluran pernafasan tersekat ketika tidur .Ketika tidur, otot pada lelangit lembut (bahagian tisu lembut pada hujung lelangit yang kelihatan tergantung dan berhampiran dengan tekak, dipanggil uvula), lidah dan kerongkong akan berehat.

Jika tisu dalam kerongkong dalam keadaan terlalu rehat, ia akan bergetar. Getaran ini menghalang dan menyempitkan laluan udara. Apabila keadaan ini berlaku, tekanan dalam kerongkong menjadi tinggi.Semakin tinggi tekanan, semakin kuat getaran tisu dalam kerongkong dan keadaan ini menyebabkan bunyi dengkur. Dengkuran menjadi lebih kuat jika tekanan dalam saluran pernafasan semakin tinggi.

Untuk mengatasi perkara ini, mulut secara automatik terbuka bagi membolehkan lebih banyak udara masuk dan masalah berdengkur lebih kerap berlaku pada orang gemuk kerana kehadiran banyak tisu
lemak pada saluran pernafasan.

Menurutnya, punca dengkuran kanak-kanak berbeza dengan orang dewasa. Dengkuran kanak-kanak biasanya disebabkan masalah tonsil atau adenoid (pengumpulan tisu limfatik pada bahagian belakang hidung).

Rawatan untuk kanak-kanak berdengkur juga lebih mudah iaitu dengan membuang tonsil yang bengkak atau besar.

Pada kanak-kanak, dengkuran dianggap perkara normal, tetapi jika berlanjutan sehingga dewasa ia menjadi gangguan bukan saja pada individu berkenaan, tetapi kepada pasangan atau orang lain yang
tidur berhampiran.








Rawatan.

Terdapat beberapa kaedah bukan pembedahan boleh digunakan mengatasi masalah dengkur seperti:

# Mengubah gaya hidup dan mengurangkan berat badan khususnya bagi individu yang terlalu gemuk.

# Elak minum minuman beralkohol, mengandungi kafein (seperti kopi) dan merokok sebelum tidur.

# Mengubah posisi ketika tidur dikatakan dapat membantu mengurangkan masalah dengkur. Masalah ini lebih jelas jika tidur terlentang berbanding tidur mengiring.

# Jangan bersenam sebelum tidur kerana ia membuatkan seseorang berasa lebih segar dan sukar melelapkan mata.

# Elak keadaan yang boleh membuatkan anda terhutang tidur seperti menonton televisyen atau melayari Internet hingga jauh malam. Jika terhutang tidur, elok digantikan segera; sebaik-baiknya pada keesokan Harinya.

# Titik beratkan kebersihan persekitaran tempat tidur dan pastikan bilik tidur anda dalam keadaan menenangkan.

# Gunakan pelekap khas pada hidung yang membantu membuka saluran pernafasan menjadi lebih besar.

# Gunakan semburan hidung



Kalau tak okay jugak tips dan petua yang diamalkan tu, cuba amalkan pengambilan Vitamin E Shaklee! Vitamin yang terkenal dengan pelbagai fungsi untuk kecantikan, kesihatan jantung, awet muda dan ia juga mampu membantu untuk mengurangkan masalah dengkuran. Ehem, untuk hubungan intim pun boleh tau!



Vitamin E mempunyai antioksida dan membantu proses pengangkutan oksigen dalam darah. Ia mampu untuk mengatasi masalah dengkuran dengan membantu melancarkan saluran pernafasan semasa tidur. Vitamin E membolehkan hemoglobin dalam sel darah merah untuk membekalkan oksigen ke seluruh tubuh dengan lebih efisien.

So, boleh lah cuba untuk atasi masalah berdengkur pasangan anda kan...
Ia dapat membantu anda dan pasangan untuk tidur dengan lebih tenang...





Nak dapatkan Shaklee?? Hubungi :

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda! 

Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk pada pakar perubatan terlebih dahulu.

Cod area: Bandaraya JB, Larkin, Pulai Indah, Kangkar Pulai, Pulai Perdana dan kawasan perumahan pulai yang berdekatan

ARGGHH!!! RAMBUT GUGUR!!!

Assalamualaikum Readers!!!

Lately kesihatan tak mengizinkan... Anak d3mam...then kena pulak sambung demam campak...belum baik lagi n zah pun sambung demam....

Yang si kecik demam campak pun xbaik lg... terpaksa sambung cuti yang semakin berbaki sedikit 2... semoga diberi kesihatan yang baik untuk saya dan keluarga... aamiin. .. doakan kesihatan saya ye semua ... thanx...

Ini semua dugaan Allah nak beri...terimalah dengan redha... Allah akan uji hambanya yang mampu hadapi semua dugaannya..

*************************************************

Ok2 jom sambung entri sikit pasal Shaklee... lama sangat dah berehat...

Hmm... saya nak sharing sikit info la pasal keguguran. ..
Eh2x!!! bukan keguguran yang 2 tau... ni keguguran rambut la... Situasi paling menghantui wanita... Gugur sana...gugur sini...Habis penuh rambut kat dalam rumah...

Apa yang menyebabkan rambut kita sering gugur???

Jom kita lihat apakah faktor yang menyebabkan keguguran rambut terjadi. Antaranya ialah :-

a. Perubahan Hormon – Perubahan hormon dan ketidakseimbangan juga boleh menyebabkan keguguran rambut sementara. Ini mungkin disebabkan oleh mengandung, melahirkan anak, pemberhentian pil kawalan kelahiran atau permulaan menopos

b. Keturunan – genetik dari kedua-dua ibu bapa lelaki dan perempuan, boleh mempengaruhi kecenderungan seseorang untuk corak kebotakan lelaki atau perempuan.

c. Tekanan, penyakit – boleh menyebabkan kehilangan rambut sementara. Kurap yang disebabkan oleh jangkitan kulat juga boleh menyebabkan keguguran rambut.

d. Ubat-ubatan – termasuk ubat-ubatan kemoterapi yang digunakan dalam rawatan kanser, pencair darah, penghalang beta-adrenergic digunakan untuk mengawal tekanan darah, dan pil kawalan kelahiran, boleh menyebabkan kehilangan rambut sementara.

e. Keadaan Perubatan – penyakit tiroid, lupus, kencing manis, kekurangan zat besi dan anemia boleh menyebabkan kehilangan rambut.

f . PenyakitAutoimun – menyebabkan alopecia areata. Ia berlaku apabila sistem badan seseorang dengan tidak sengaja menyerang folikel rambut dimana rambut tersebut tumbuh yang akhirnya menyebabkan kehilangan rambut secara bertompok

g. Diet – Diet rendah protein atau kurang beberapa vitamin seperti A, B, C dan E sertaZinc juga boleh menyebabkan keguguran rambut


Mesti rasa down kan bila masalah keguguran rambut sukar untuk kita atasi...

Yela.. bila sikat sikit pun rambut dah gugur... bila lepas mandi je rambut gugur lagi... bila bangun dari tidur pun banyak rambut yang tinggal kat bantal...

OOOOOOOHHHHH!!!! STRESSSSSNYAAAA!!!!

Lagi tambah gugur sebab dah stresss!!!

***********************************************

Bagaimana SHAKLEE dapat atasi masalah keguguran rambut???



ESP - sumber Protein yang tinggi bagi mengelakkan rambut rapuh dan gugur

Vitalea - sumber multivitamin yang diperlukan untuk kesihatan rambut kerana diet yang tidak lengkap dan teratur

Zinc - sumber mineral untuk meningkatkan pertumbuhan sel dan pembinaan tisu yang rosak dan juga pengeluaran minyak di kelenjar untuk menjadikan rambut yang sihat.

Shampoo Prosante Revitaling - Melicinkan kutikel dan melebatkan rambut


Haaa!!! dengan set penjagaan rambut yang sihat dari Shaklee bermula dari akar rambut hingga kehujung rambut dengan memastikan penjagaan kesihatan rambut yang maksimum...

Lepas ni tiada lagi rambut gugur!!!



p/s : PrayforMH370 : Semoga semuanya selamat dan sentiasa dibawah lindungan Allah... Aamiin. ..



Nak dapatkan Shaklee?? Hubungi :

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda! 

Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk pada pakar perubatan terlebih dahulu.

Cod area: Bandaraya JB, Larkin, Pulai Indah, Kangkar Pulai, Pulai Perdana dan kawasan perumahan pulai yang berdekatan

6 March 2014

KELEBIHAN NUTRIFERON DAN PERFORMANCE DRINK

Assalamualaikum semua....

Bismillahirrahmanirrahim...

Mula kan pagi dengan senyuman.... :)
En Hubby tak sihat hari ni... pagi tadi dah bagi dia Nutriferon ngan Performance Drink... Harap dia kembali sembuh... panas jugak rasa badan dia pagi tadi... Nak sharing pasal apa ye hari ni???

Kenapa saya bagi Nutriferon dengan Performance Drink pada En. Hubby ye?? Apa yang Nutriferon n PD boleh bagi pada tubuh ye?? Jom kita Trivia sikit pepagi ni...



KELEBIHAN NUTRIFERON

1) Menguatkan sistem imun badan
- ia adalah satu-satunya interferon semulajadi di dunia . Kajian telah menunjukkan bahawa interferon mampu untuk merangsang dan meningkatkan keseluruhan sistem imun badan dengan menghubungi pembunuh semulajadi dalam badan untuk tindakan : T- sel , B- sel dan macrophage.

2) Melawan kanser dan tumor 
-interferon semulajadi mengandungi polisakarida aktif yang merangsang dan mengaktifkan immunoglobulin untuk melawan tumor dn sel-sel kanser . Juga ia boleh mengurangkan ketidakselesaan semasa rawatan kemoterapi.

3) Melindungi terhadap influenza
- ia mengimbangi reponses imun alahan alam sekitar dan pencemaran udara,berkesan melindungi kemudaratan oleh pelbagai virus, mikrob, yang termasuk demam . selesema, alahan, keradangan dan influenza.

4) Meringankan tekanan dan kelesuan 
- membantu mengatasi kelesuan yang disebabkan oleh kebimbangan , tekanan, keletihan dan gaya hidup aktif.

5) Kelewatan Penuaan 
- formula unik Nutriferon merangsang pengeluaran macrophage dalam usaha untuk mengurangkan radikal bebas, virus dan kuman pesat. Oleh itu, sel-sel menjadi lebih sihat,

6) Mengurangkan jangkitan pesakit Hepatitis B & C
- keberkesanan Nutriferon dalam memerangi virus boleh mengurangkan jangkitan dan mengurangkan sebarang ketidakselesaan , misalnya kembung, mual dan lain-lain.muntah pesakit hepatitis B dn C

7) Meningkatkan Menopaus 
- Membantu masalah yang timbul kerana menopaus seperti darah tinggi, kolestrol tinggi, peredaran darah dan pelbagai masalah lain.

8) Membantu masalah PMS 
- terbukti secara klinikal untuk meningkatkan gejala-gejala yang di sebabkan oleh ketidakseimbangan endokrin sistem iaitu menstrual cramps, sakit- sakit belakang, tender breasts, jerawat , keresahan, masalah tidak dapat tidur dan mood.




KELEBIHAN PERFORMANCE DRINK

1. Mengandungi proprietari elektrolit OPTI-LTYE dengan campuran unik karbohidrat yang membekalkan tenaga segera dan berkekalan untuk menyokong penghidratan optimal.
2. Mengurangkan kehilangan bendalir bagi meningkatkan hidrasi.
3. Meningkatkan daya ketahanan badan.Memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat,menggantikan air yang hilang semasa latihan fizikal,meningkatkan daya tahan otot dan memanjangkn waktu latihan tanpa mencederakan tubuh.
4. Mencegah Penyahhidratan-mengurangkan kehausan,mencegah penyahhidratan,melembabkan kulit dan kelihatan muda
5. Memelihara tahap gula darah bagi mengekalkan keupayaan tenaga dalam meningkatkan stamina.
6. Menjadi pilihan ahli sukan dan mereka yang menjalani gaya hidup aktif dan mengurangkan rasa dahaga.
7. Kurang kandungan gula (less gular).
8. Bebas gas atau tidak berkarbonat.
9. Hidangan yang lazat untuk diminum pada bila-bila masa dan dimana saje.Enak diminum begitu atau bersama minuman lain

Nutriferon dan performance drink sangat digalakkan diambil oleh mereka yang kena penyakit demam denggi... boleh meningkatkan paras bacaan platlet darah, selain itu ia dapat mengawal paras kandungan air dalam badan... dan juga dapat menentang virus denggi...

P/s : Semoga en hubby cepat sembuh...



Nak dapatkan Shaklee?? Hubungi :

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda! 

Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk pada pakar perubatan terlebih dahulu.

Cod area: Bandaraya JB, Larkin, Pulai Indah, Kangkar Pulai, Pulai Perdana dan kawasan perumahan pulai yang berdekatan

5 March 2014

HEALING CRISIS DAN CARA MENGATASINYA

Assalamualaikum semua...

Mungkin ada sesetangah nye ada mengalami situasi yang macam ni... Boleh refer balik.. mungkin ada kaitan kan... Semoga ia membantu semua pembaca...


Tanda-tanda dan Penyebab healing crisis (krisis pemulihan)

Memahami Krisis Penyembuhan dan Petanda serta Simptom:






Cara mengatasi dan mengurangkan Healing Crisis

Untuk mengurangkan kesan healing crisis anda perlu minum sekurang-kurangnya 2-3 liter air sehari untuk membantu badan kita membuang segala toksin dalam badan. Untuk pengetahuan anda juga, sel-sel tubuh mengambil masa sekurang-kurangnya 90 hari untuk bertindak balas.

Sesetengah orang akan melalui suatu jangkamasa penyesuaian apabila mula mengambil supplemen. Simptom-simptom ini kelihatan seperti penyakit tetapi sebenarnya tidak. Ianya adalah tindakbalas oleh tubuh kita kerana kekurangan khasiat disebabkan tabiat pemakanan kita. Apabila makanan berkhasiat dibekalkan dengan mengejut oleh supplemen, krisis pemulihan berlaku.

Sewaktu jangkamasa penyesuaian, ada kemungkinan penyakit-penyakit yang pernah dilalui tubuh dahulu akan timbul kembali. Biasanya ia akan terjadi untuk beberapa hari, walaubagaimanapun, tubuh yang lemah akan mengambil masa yang lebih lama untuk pulih.

Keadaan ini disebabkan oleh toksin yang telah tertimbun di dalam tubuh kita untuk jangkamasa yang lama. Toksin tersebut adalah sisa-sisa, makanan berkimia, lemak dan stress dan ditambah lagi dengan diet yang tak seimbang, kurang tidur, antibiotik atau pengambilan ubat-ubatan. Supplemen membantu meningkatkan sistem imun kita, kebolehan detoksifikasi serta pengawalan organ-organ kita.

Pada waktu detoksifikasi ini, ada kemungkinan pening, kelesuan, sakit kepala, ketidakhadaman (perut kembung, lapar), cirit-birit, kahak berlebihan, kencing yang keruh, badan rasa hangat, berpeluh dan lain-lain. Simptom-simptom ini berbeza antara individu dan akan berlaku dari 1 hingga 2 minggu.

Di waktu krisis pemulihan ini, individu haruslah mengambil air masak 2-3 liter sehari, rehat secukupnya dan makan lebih sayur dan buah.


So, kesimpulannya pengambilan air kosong kenalah mencukupi dalam sehari.. Situasi ini hanya untuk seketika bagi serasikan vitamin dengan badan.. Ia bukanlah untuk tempoh yang panjang... jangan risau ye...



Nak dapatkan Shaklee?? Hubungi :

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda! 

Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk pada pakar perubatan terlebih dahulu.

Cod area: Bandaraya JB, Larkin, Pulai Indah, Kangkar Pulai, Pulai Perdana dan kawasan perumahan pulai yang berdekatan

KELEBIHAN BERSEDEKAH

Assalamualaikum semua...

Entri hari ni nak cerita sikit la kenapa Allah sangat sarankan kita supaya bersedekah...sedekah dan sedekah...

Ummi sentiasa ingatkan supaya jangan lupa bersedekah... Sedekah lah seikhlas hati... terpulang nak sedekah berapa pun... yang penting ikhlas... kenapa pentingnya bersedekah ni?? apa keistimewaanya???

Jom kita selusuri satu persatu kelebihan kepada orang yang bersedekah...



KELEBIHAN BERSEDEKAH

1- Para Malaikat sentiasa berdoa supaya ditambahkan rezeki kepada pemberi sedekah.

2- Merupakan kemenangan ke atas syaitan.

3- Memadam kemurkaan Allah SWT.

4- Merupakan rawatan atau penyembuh kepada segala penyakit.

5- Mengawal kehormatan dan maruah.

6- Memperbaiki amalan anda sebelum mati.

7- Pelindung kepada api neraka.

8- Menempah tempat dibawah Bayangan Allah SWT.

9- Memberi keberkatan kepada pemilik harta.

10- Melembutkan hati yang keras.

11- Menyamankan kediaman dalam kubur dan memadam api dalam kubur.

12- Menghapuskan segala kesalahan menghapuskan segala dosa.

13- Menolak bala dan melindungi pemberi sedekah serta ahli keluarga daripada ditimpa bala bencana.

Antara perkara yang akan dibawa apabila kita mati nanti adalah 
1. Amalan
2. Anak yang Soleh
3.  Sedekah Jariah

So, ustaz saya ada cakap kalau amalan tu kita pun tak pasti betul tak amalan yang kita buat selama...means ada tak yang mungkin salah ke... kita pun tak tau.. anak pulak kita pun tak pasti.. betul didikan kita insyaAllah betullah hala tujunya... cuma sedekah jariah yang betul2 kita pasti akan bawa masa mati nanti.. mungkin ni dapat membantu kita kat akhirat nanti... Insha Allah..

SELAMAT BERSEDEKAH SEMUA!!! BANTU KEPADA YANG MEMERLUKAN...


Nak dapatkan Shaklee?? Hubungi :

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda! 

Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk pada pakar perubatan terlebih dahulu.

Cod area: Bandaraya JB, Larkin, Pulai Indah, Kangkar Pulai, Pulai Perdana dan kawasan perumahan pulai yang berdekatan

4 March 2014

HEALING CRISIS @ KESAN SAMPINGAN??

Pengambilan vitamin pada sesetengah individu akan mengalami tempoh krisis penyembuhan atau kata lainnya Healing Crisis... Healing crisis tu kesan sampingan ke?? Sama ke beza ye??

Apa itu healing crisis (krisis penyembuhan)?

Healing crisis adalah satu proses di mana badan mengalami satu keadaan penyucian dan pembinaan semula. Ia digelar 'healing' (penyembuhan) kerana badan kita sedang sembuh dan akan menjadi lebih kuat. Ianya disebut 'crisis' (krisis) kerana simptomnya kadang-kadang sangat dramatik dan boleh menyebabkan seseorang itu tidak selesa. Healing crisis adalah satu proses yang normal yang dialami oleh seseorang apabila mengubat secara semulajadi. Dalam perubatan China, penyembuhan terbaik sentiasa didahului dengan krisis penyembuhan.

Apa yang berlaku sebenarnya bukannya kesan sampingan, sebaliknya ia adalah tindakbalas normal yang menunjukkan supplement anda berkesan. Ini bermakna sistem badan anda mula bekerja untuk membuang toksin-toksin yang telah lama berada di dalam badan.

Antara tanda-tanda anda mengalami Healing Crisis.

>> penat melampau
>> sangat mengantuk
>> cirit-birit
>> gatal-gatal
>> jerawat naik tiba-tiba
>> loya
>> sakit kepala
>> pening

Healing crisis bukan bermakna tubuh anda tidak serasi dengan suplemen Shaklee ni, tapi ia menandakan yang ada tindakbalas sedang berlaku dalam tubuh anda. Ia adalah positif, dan tak lama pun. Ibaratnya tubuh anda sedang dibersihkan dari segala toksin yang bersarang dan telah sekian lama terpendam dalam tubuh anda selama ini.

Vitamin & mineral Shaklee diperbuat dari sumber semulajadi agar ia dapat dimanfaatkan sebagaimana kita mendapatkan vitamin C dengan memakan buah oren dan berjemur di bawah matahari pagi untuk mendapatkan vitamin D.

Namun, adakah orang yang tidak serasi dengan vitamin? Sebenarnya ada 3 jenis golongan yang merasakan mereka tidak serasi dengan Shaklee:


1. Yang mengalami rasa nak demam, pening, rasa nak muntah dan sebagainya bila mengambil supplement Shaklee.
Golongan ini adalah mereka yang mengalami healing crisis atau krisis penyembuhan.

2. Yang merasakan tiada apa perubahan terhadap dirinya.
Golongan ini adalah mereka yang menghadapi masalah penyerapan vitamin oleh sebab2 tertentu.

3. Yang mengalami masalah seperti ruam, gatal dan sebagainya.
Golongan ini adalah mereka yang alergi pada supplement yang mengandungi herba contohnya alfalfa.

Krisis penyembuhan atau healing crisis adalah kesan yang dapat dirasai oleh mereka yang mengambil makanan tambahan, terutama vitamin & mineral natural Shaklee. Ini berlaku bila tubuh kita yang yang banyak radikal bebas mula membebaskan toksin dan membina semula sel-sel tubuh, hasil dari pengambilan pemakanan tambahan bermutu Shaklee. Pengambilan makanan bernutrisi tinggi membuatkan nutrien ini bertindakbalas dengan oksigen dan menjadikan sistem dalaman kita lebih cergas bekerja. Oleh yang demikian, tisu dan sel-sel mula membuang toksin. Jadi, mereka yang pertama kali mengambil nutrien bermutu ini akan mula berasa tidak sedap badan, mungkin nak demam, sakit kepala, sakit pinggang, muntah2 dan sebagainya.

Sebenarnya ia bukan kesan sampingan sebaliknya tindakbalas normal, dan sekiranya anda menghadapi krisis penyembuhan ia adalah petanda yang elok. Maknanya sistem badan anda mula bekerja untuk menjana sel-sel baru dalam tubuh. Umpama sebuah tangki yang berkarat di bahagian dalamnya. Apabila dibersihkan, maka keluarlah karatnya. Tubuh kita seperti tangki itu yang penuh dengan karat. Oleh itu, seperti karat-karat yang keluar bila dia dibersihkan, toksin dan benda bahaya akan keluar dari badan kita bila mengambil supplemen.

Secara umumnya, selepas 1-2 bulan pengambilan makanan tambahan,anda sepatutnya telah merasai perbezaannya (cth. Tenaga bertambah, pergerakan sistem usus yang lebih baik, dll.) sekiranya tiada sebarang peningkatan, anda berkemungkinan mempunyai masalah seperti:

》Tidak mengamalkannya setiap hari
》Tidak mengikut dos yang telah di cadangkan
》Takut kepada krisis penyembuhan, lalu berhenti dari mengambilnya
》Pemakanan yang tidak sempurna serta mengamalkan gaya hidup yang tidak sihat
》Mengalami penyakit kronik yang memerlukan tempoh yang panjang untuk sembuh
》Mengalami keadaan yang kronik yang membuat anda hilang keyakinan dalam mana-mana rawatan mahupun makanan tambahan
》Mengalami masalah emosi

Next entry zah kongsi kan antara healing crisis yang mungkin akan anda hadapi apabila mengambil vitamin Shaklee...

Harap ia membantu semua pembaca blog saya dan juga pelanggan shaklee saya... :)



Nak dapatkan Shaklee?? Hubungi :

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda! 

Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk pada pakar perubatan terlebih dahulu.

Cod area: Bandaraya JB, Larkin, Pulai Indah, Kangkar Pulai, Pulai Perdana dan kawasan perumahan pulai yang berdekatan

OMEGA GUARD DAN PERKEMBANGAN OTAK KANAK-KANAK


Omega Guard berbentuk kapsul jernih yang mengandungi minyak ikan.

Omega Guard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.*

OMEGA GUARD

♧ Mengandungi minyak ikan
♧ Satu hidangan OmegaGuard menyediakan 1000mg asid lemak omega 3 termasuk DHA dan EPA.
♧ DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan.
♧ Imuniti badan
♧ Meningkatkan daya tumpuan dalam pembelajaran
♧ Sistem peredaran darah yang teratur


KEBAIKAN OMEGA GUARD UNTUK KANAK-KANAK

Omega Guard ada asid lemak Omega 3 yang bagus untuk kanak-kanak. Antara kebaikannya adalah:

♡ Meningkatkan kecerdasan otak kanak-kanak
♡ Membantu merawat asma di kalangan kanak-kanak
♡ Membantu kanak-kanak yang mengalami ADHD
♡ Membantu mengekalkan kesihatan optima kepada kanak-kanak
♡ Meningkatkan keupayaan pembelajaran dan kemahiran kognitif kanak-kanak


Bagaimana Omega Guard boleh membantu kanak-kanak untuk mudah belajar?

Dalam otak terdapat satu sel yang dinamakan neuron.Neuron adalah sel-sel yang menghantar mesej di seluruh otak dan ke bahagian badan yang lain. Membran ( atau dinding ) di sekitar neuron ini terdiri daripada lemak " baik". Bagi membolehkan neuron untuk berkomunikasi dengan betul, membran ini perlu fleksibel untuk membolehkan molekul penting untuk melaluinya. Beberapa faktor, termasuk umur dan diet yang tinggi kolesterol dan lemak tepu, boleh menyebabkan membran ini untuk mengeraskan dan kurang lembut. Ketegangan ini tidak membenarkan molekul yang diperlukan untuk tembus melalui neuron dengan betul dan boleh menyebabkan ketidakseimbangan mood,kesukaran dalam pembelajaran, sukar mengingati maklumat, dan penurunan lain dalam fungsi otak.



Sinaps: Omega 3 yang boleh membuatkan ia lebih mudah bagi isyarat untuk menyeberangi jurang antara sel-sel otak


Dengan menambahkan diet kanak-kanak dengan Omega -3, ia boleh mengembalikan sifat fleksibel dan lembut membran sel terhadap neuron di dalam otak anak anda , menyebabkan peningkatan komunikasi sel dan fungsi otak.

Di samping itu, Omega- 3 memberi faedah terhadap fungsi otak dengan bertindak sebagai pembersih darah, menjadikan darah kurang melekit dan lebih cair . Ini membolehkan lebih banyak oksigen untuk sampai ke otak dan untuk memberi energy kepada otak.


Omega Guard juga bagus untuk masalah kolesterol....


Nak dapatkan Shaklee?? Hubungi :

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda! 

Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk pada pakar perubatan terlebih dahulu.

Cod area: Bandaraya JB, Larkin, Pulai Indah, Kangkar Pulai, Pulai Perdana dan kawasan perumahan pulai yang berdekatan


3 March 2014

ESP : JOM BUAT MASKER DENGAN ESP!!!

Assalamualaikum semua!!!

Dalam entri lepas zah ada bagitau nak kongsikan cara zah buat masker guna Esp kan....

JOM LA CUBA!!! MESTI KORANG PUAS HATI...

CARA 1 : 

Campurkan satu sudu kecil ESP dan Alfalfa bersama sedikit air..tunggu sehingga Alfalfa larut bersama dengan ESP... Lepas tu boleh la sapu kat muka... Nak sapu time siang or malam boleh je... sekali bancuh tu boleh pakai 2 kali... Boleh buat seminggu 3 x...so jimattt.. tak payah nak beli masker kat luar

CARA 2 :

Campurkan 1 sudu ESP dan 1 cawan teh Plain yogurt. Kacau hingga sebati lepas tu boleh la sapu rata kat muka... boleh juga buat seminggu 3 kali... hehehe dah campur tu kalau tetiba rasa nak makan boleh juga.. sedap!!!

CARA 3 : 

Yang ni buat macam cara NO 2 tadi cuma picitkan sebiji VITA E kat dalam bancuhan tadi... Sapu rata seluruh muka...


BOLEH DIBIARKAN 15-20 MINIT KAT MUKA THEN BILAS...



APA KESAN SELEPAS PENGGUNAAN???

Kulit rasa HALUS, MULUS DAN GEBUS SENTIASA!!! 

Wah!!! Seronok gitu!!!


Nak order jangan malu-malu ye... PM / Whatsapp je no kat bawah tu.. akan saya balas secepat mungkin.. kecuali tengah tido... :)  

Ada istimewa menanti tau... so jangan tunggu lagi.. takut lak out of stock macam yang lepas... 

See ya next entry!!! 


Nak dapatkan Shaklee?? Hubungi :

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda! 

Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk pada pakar perubatan terlebih dahulu.

Cod area: Bandaraya JB, Larkin, Pulai Indah, Kangkar Pulai, Pulai Perdana dan kawasan perumahan pulai yang berdekatan

STRECHMARK : BURUK LA... BOLEH HILANG KE???

Bulan ni nak cerita habis-habis pasal ESP Shaklee je... Sebab apa?? Sebab ESP Best la.. lagi-lagi bulan ni bulan PROMO ESP...

Nak cerita sikit pasal pengalaman minum ESP ni dengan strechmark lepas bersalin...



Strechmark lepas bersalin memang la buruk bila tengok kan... Saya pun tak suka....

Masa anak 1st dulu xkenal Shaklee...belakang lutut...bawah perut penuh dengan Strechmark... Rasa gatal jangan cerita la.. memang kerja menggaru je la...dengan sikat, dengan kain.. tak nak ada bekas.. sebab nurse kat KK cakap jangan garu dengan kuku lagi teruk nanti... tapi bila tak tahan garu jugak dengan kuku... yela, gatal dia semacam...

tapi bila bersalin anak no 2 kenal dah Shaklee dari ummi Jannatul Fadilah ... my consultant sampai sekarang.. ummi cadang set bersalin dan menyusu masa tu... so saya ambil set tu... untuk tujuan lain.. tapi  tak sangka pulak Strechmark saya boleh hilang sekali.. 

MACAMANA BOLEH HILANG???

bila search pasal vits Shaklee yang saya ambil rupanya ESP tu boleh hilangkan strechmark.. wah BONUS la... SERONOKNYA!!!

Mestilah dengan ESP!!! ESP kan buat kulit cantik...licin...selain untuk tujuan menyusu.... mana la xjatuh hati dengan Shaklee...tu yang kulit bahagian perut dan belakang lutut saya clear dari sebarang strechmark..
Produk kegemaran saya sehingga hari ini.. :)



Eh!! Eh!!! nak order ker?? JOM LA order dengan saya... ada istimewa menanti untuk semua...

Jangan tunggu lama2 tau!! Nanti out of stock!!! menyesal tak sudah...



Nak dapatkan Shaklee?? Hubungi :

AZIZAH
Pm / whatsapp : 0197665652
Add & pm Fb : Noorazizah Ishak

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda! 

Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk pada pakar perubatan terlebih dahulu.

Cod area: Bandaraya JB, Larkin, Pulai Indah, Kangkar Pulai, Pulai Perdana dan kawasan perumahan pulai yang berdekatan